'Leef alsof het je laatste dag is, morgen is er misschien geen koers meer'

Ook al wordt er in Vlaanderen dit weekend gewoon gefietst, in het wielerpeloton zijn er wel degelijk zorgen om het coronavirus. De organisatoren van de Omloop het Nieuwsblad, zaterdag gewonnen door de Belg Jasper Stuyven, nemen de dreiging serieus.

"Op dit moment is het hier niet aan de orde. Maar het kan altijd snel veranderen", zegt Wim Van Herreweghe, die ook verantwoordelijk is voor de organisatie van de Ronde van Vlaanderen.

"Het belangrijkste is natuurlijk dat virus", zegt renner Niki Terpstra over het gespreksonderwerp van de dag. Ook hij voelt zich niet prettig bij alle heersende onzekerheid.

Jumbo-Visma mag naar huis

De laatste twee etappes van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten werden deze week geschrapt. Renners zaten in quarantaine nadat bij twee Italiaanse stafleden van een wielerploeg het virus werd vastgesteld.

Zondagochtend werd bekend dat de ploeg van Jumbo-Visma het hotel in Abu Dhabi heeft mogen verlaten en de ploeg op weg is naar huis. Een aantal andere teams zit wel nog in quarantaine.

Greg Van Avermaet maakt zich vooral zorgen over de voorjaarsklassiekers. "Als die wegvallen, valt er wel een serieus blok van trainingen weg. Dat kan mijn seizoen wel in de war brengen."

Zondag staat in België Kuurne-Brussel-Kuurne op het programma en stappen de renners gewoon op de fiets. Er worden door ploegen wel extra maatregelen genomen om de kansen op besmetting zo klein mogelijk te maken.

STER reclame