Honderden mensen liepen vanmiddag mee in een klimaatmars door het centrum van Utrecht. De mars werd georganiseerd door de actiegroep Utrechtse Klimaatcoalitie, die aandacht wilde vragen voor klimaatverandering.

De demonstranten verzamelden zich rond 12.30 uur op het Jaarbeursplein en liepen richting het stadhuis. Ze vinden dat de gemeente Utrecht meer moet doen in de strijd tegen opwarming van de aarde. "Afgelopen jaar heeft de gemeente de klimaatcrisis erkend, maar erkennen is natuurlijk niet genoeg. Het is de hoogste tijd voor actie", zegt organisator Vincent Oberdorf tegen RTV Utrecht.

Utrecht staat bekend als groene gemeente. "Maar we moeten niet kijken naar wie er voorop loopt, maar naar wat er nog gedaan moet worden", vindt Oberdorf. "De gemeente wilde eerst in 2030 klimaatneutraal zijn en dat hebben ze bijgesteld naar 'zo snel mogelijk'. Utrecht doet misschien zijn best, maar dat is niet genoeg."

De mars eindigde bij het Utrechtse stadhuis, waar de actievoerders vijf eisen aanboden aan de aanwezige gemeenteraadsleden. Zo willen ze een autovrije binnenstad, gratis openbaar vervoer en 10.000 bomen erbij dit jaar.

"Met die vijf punten kan de gemeente stappen maken", vindt Oberdorf. "We hebben best veel draagvlak, dat zag je aan de bijna duizend mensen die vanmiddag op de been waren."

Zorgen over warmterecords

Het regende vanmiddag pijpenstelen in Utrecht, maar de deelnemers lieten zich niet uit het veld slaan. "Mij motiveert dit weer juist extra om hier te staan vandaag. Iedereen merkt dat het weer verandert", vertelt een deelnemer. "We breken warmterecord na warmterecord en ik maak me daar ernstig zorgen over. Tegelijkertijd durft de politiek geen daadkracht te tonen om te doen wat echt nodig is. We kunnen niet rustig aan doen met plannen die we in de jaren 90 al hadden moeten uitvoeren."

De actievoerders hebben geen concrete reactie van de gemeenteraadsleden gekregen. "We hebben ze gevraagd om voor 1 april een brief te sturen met informatie over de klimaatcrisis en wat dit voor mensen op de langere termijn kan betekenen." Als ze dat niet doen, zal de actiegroep met nieuwe acties komen.

STER reclame