NOS Schaatsen

Nederlandse trainers aan basis Japans sprintsucces: 'Goede structuur gebracht'

Met wereldtitels voor de Japanse sprinters Miho Takagi en Tatsuya Shinhama zijn de wereldkampioenschappen sprint voor de bondscoaches Johan de Wit en Dennis van der Gun zeer succesvol verlopen. "Dit is geweldig voor Japan."

De Wit en Van der Gun: 'Japan zal buitengewoon trots zijn'

Op de vraag van verslaggever Bert Maalderink of de twee Nederlanders 'wonderdokters' zijn, reageren beide mannen bescheiden. "We zijn in ieder geval ontzettend blij", aldus Van der Gun. "Echt fantastisch, ze hebben het allebei ongelooflijk goed gedaan. Het is lekker dat we goed hebben gepresteerd."

De Wit: "Als je in Japan wereldkampioen wordt, is dat net als in Nederland een geweldige prestatie. Je bent dan de held van het jaar. De Japanners zullen buitengewoon trots zijn op Takagi en Shinhama."

Veel kennis in Nederland

Succes dus voor Japan, maar teleurstelling bij de Nederlandse sprinters. Voor het eerst sinds 2011 stond er geen Nederlander op het podium van de wereldkampioenschappen sprint. Kai Verbij was op plaats vier de beste Nederlandse schaatser.

Oud-schaatsers en NOS-analisten Mark Tuitert en Rintje Ritsma snappen dat het lastig is voor de Nederlandse schaatsers. "In Nederland zit gewoon heel veel kennis", aldus Tuitert. "En hier is niet altijd plek voor al die coaches, dus zij vertrekken dan naar het buitenland."

Tuitert en Ritsma over succes Japan: 'Grote handtekening van Johan de Wit'

Ritsma: "De Nederlandse schaatsers hebben daar nu last van. Wat Johan de Wit in Japan heeft gedaan, is echt heel goed. Hij heeft een goede structuur in dat trainingsprogramma gebracht."

Ook Tuitert heeft complimenten voor de Nederlandse coach. "Hij is daarheen gegaan en heeft alles rustig opgebouwd. Niet meteen de wijsneus uithangen en zeggen dat alles anders moet. Hij heeft vertrouwen opgebouwd en prestaties geleverd. Dit succes heeft een zeer grote handtekening van Johan de Wit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl