NOS SchaatsenAangepast

Wüst grijpt leiding op WK allround, Wijfje staat derde

Wüst pakt leiding op WK, Sáblíková wint 3.000 meter

Ireen Wüst staat na de eerste dag van de WK allround in Hamar aan de leiding. Wüst noteerde een vierde tijd op de 500 meter en werd derde op de 3.000 meter.

De zesvoudig wereldkampioene weet echter Ivanie Blondin en Melissa Wijfje niet ver achter zich. Wüst heeft zondag op de 1.500 meter 0,66 voorsprong op de Canadese en 0,68 op haar landgenote. Antoinette de Jong staat voorlopig vierde.

Wüst was niet echt tevreden met haar vierde plaats (38,96) op de 500 meter, maar daarmee pakte ze wel wat tijd op haar concurrentes. Vijfvoudig winnares Martina Sáblíková leek haar kansen met 40,30 zelfs te vergooien.

De Tsjechische won vervolgens de 3.000 meter in 4.01,89, maar pakte nauwelijks tijd terug op Wüst: 4.02,60.

Blondin noteerde op de 3.000 meter de tweede tijd, voor Wüst die dankzij een sterke slotronde net iets sneller was dan Wijfje. Antoinette de Jong kwam met 4.03,40 op de vijfde plek terecht.

Wüst zelfverzekerd, Wijfje tevreden

Na de 3.000 meter zat Wüst lachend in de hal op de hometrainer. "Mijn laatste drie kilometer was in december, dus ik was van tevoren een beetje zenuwachtig. Maar ik ben wel tevreden."

"Het is nog niet beslist en het wordt nog een leuk gevecht", aldus Wüst. "Blondin is heel gevaarlijk en Wijfje reed ook twee goede afstanden. Maar als het om de titel gaat, kan ik altijd iets extra's."

Ook Wijfje keek tevreden terug op haar eerste dag. "Het verschil met Blondin is klein. Nu kijken of ik morgen nog een paar plekjes kan stijgen. Naar de eerste plek? Je moet toch altijd naar het hoogst haalbare kijken", lachte Wijfje.

Bosiek verrast op 500 meter

De 500 meter leverde een verrassende zege op voor Karolina Bosiek. De Poolse was met een tijd van 38,76 een tiende sneller dan Nana Takagi, de zus van Miho.

Wüst werd vierde (38,96), Wijfje zesde (39,16) en De Jong twaalfde (40,30).

  • NOS
    Programma WK schaatsen zaterdag
  • NOS
    Programma WK schaatsen zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl