EPA
NOS SchaatsenAangepast

Shinhama wint WK sprint, voor het eerst in negen jaar geen Nederlandse medaille

Tatsuya Shinhama is in het Noorse Hamar voor het eerst wereldkampioen geworden. Hij is na Akira Kuroiwa (in 1983 en 1987) pas de tweede Japanse schaatser die zich wereldkampioen sprint mag noemen.

Shinhama moest op de eerste 500 meter nog de winst nipt aan Laurent Dubreuil laten, maar won vervolgens de 1.000 meter en de tweede 500 meter. Op de slotafstand legde de Canadese schaatser Dubreuil de lat hoog, maar Shinhama wist stand te houden.

Die laatste 1.000 meter werd gewonnen door Kjeld Nuis in 1.08,29. Het was een van de schaarse hoogtepunten voor Nederland, dat voor het eerst in negen jaar niet op het WK-podium stond.

Kai Verbij eindigde op de vierde plaats. Hij reed een matig toernooi met een negende, een achtste en twee vijfde plaatsen.

Geen Russen meer

Titelverdediger en titelfavoriet Pavel Koelizjnikov uit Rusland stelde teleur na twee afstanden (derde op de 500 meter en zesde op de 1.000 meter) en meldde zich af voor de slotdag.

Ook de twee andere Russische schaatsers, Roeslan Moerasjov en Viktor Moesjtakov, komen zaterdag niet meer op het ijs.

Verbij kritisch op Oranje

Verbij was na afloop kritisch over de Nederlandse prestaties. "Ik heb gestreden voor wat ik waard ben. Ik was graag derde geworden, maar die gasten reden zó hard. Als Nederlanders vielen we wel tegen. Volgend jaar moeten we stappen maken."

"De vloek van het Nederlandse schaatsen is een beetje dat er twee concurrerende partijen zijn", vervolgde Verbij. "We kunnen niet samen trainen. Dat is een voordeel voor de andere landen. De Japanners trainen wel met één nationaal team, die trainen met de beste van de beste."

"Misschien moeten wij een keer leren van de buitenlandse rijders, in plaats van andersom. We zijn er als Nederlanders op gebrand om het gat te dichten. Dat moet volgend jaar, daar kunnen we niet twee jaar over doen. Dan zijn de Spelen."

Nuis boos op de Russen

Nuis, de olympisch kampioen op de 1.000 meter, won de afgelopen vier jaar alle races over 1.000 meter op de WK sprint, maar kende een teleurstellend toernooi in Hamar. Hij eindigde uiteindelijk als zevende in het klassement.

"Het was goed genoeg voor de winst, maar ik moest alle zeilen bijzetten om hier een goed ritje uit te persen", aldus Nuis. "Shinhama is de terechte winnaar, als je ziet hoe hij rijdt. Zo mooi, hij is echt ontzettend sterk."

Nuis: 'De Russen moeten zich diep schamen'

Naast complimenten voor Shinhama had Nuis wel het nodige commentaar op het afzeggen van de Russische sprinters. "Echt schandalig. Dit is geen trainingswedstrijdje. Ik schaamde me gisteren ook voor mijn prestaties, maar daarom heb ik er vandaag voor geknokt."

Nuis vond het vooral zonde voor het toernooi. "Als ik dit tegen mijn coach zou zeggen, zou ik een flinke schop krijgen. Het is gewoon een wereldkampioenschap, dan zeg je niet: ik ga naar huis. Dit is echt zonde voor het toernooi en zonde voor de topsport."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl