NOS Voetbal

Aanvoerder Berghuis 'beseft dat hij Feyenoord moet leiden'

Berghuis: 'Ben altijd blijven leveren, daarom ben ik hier'

Naast Dick Advocaat staat ook Steven Berghuis symbool voor de wederopstanding van Feyenoord. De 28-jarige linkspoot werd door de coach van de Rotterdammers tot aanvoerder benoemd en niet geheel toevallig klommen hij en het team daarna omhoog. Zondag treft de nummer drie van de eredivisie de nummer vier: PSV.

"Berghuis is belangrijk gemaakt door Advocaat en hij betaalt dat vertrouwen terug", zegt NOS-commentator en Feyenoord-volger Arman Avsaroglu. "Het lijkt wel alsof het besef echt is gekomen dat hij Feyenoord moet leiden en dat doet hij ook met verve."

'Ben altijd blijven leveren, daarom ben ik hier'

Onder Advocaat liet Berghuis in 12 eredivisiewedstrijden 9 goals en 5 assists noteren, tegenover 5 goals en 2 assists in de eerste 10 wedstrijden onder Jaap Stam. Met 14 goals staat hij gedeeld tweede op de topscorerslijst.

"Ik heb meer goede fases gehad", zegt Berghuis zelf. "Over de afgelopen jaren ben ik ook tevreden. Ik ben altijd blijven leveren. Nu is het extreem qua rendement met elke wedstrijd een goal of assist. Daar werk ik ook hard voor, net als in de afgelopen jaren."

Steven Berghuis bij Feyenoord

Seizoen Eredivisiewedstrijden Goals Assists
2016/2017 30 7 5
2017/2018 31 18 12
2018/2019 33 12 12
2019/2020 22 14 7

Advocaat lijkt de gevoelige snaar te hebben geraakt bij Berghuis, een jongen met een gebruiksaanwijzing. "Nou, ook onder Advocaat zie je nog weleens wat gekke dingen bij Berghuis, maar dat zal er altijd wel in blijven", aldus Avsaroglu.

"Het is een beetje een afwijkende jongen die af en toe rare dingen doet. Zolang het goed gaat, zal dat niet te vaak voorkomen. Advocaat zal hem in elk geval nooit afvallen, wetende dat hij hem nodig heeft."

Steven Berghuis

Na een mislukt avontuur bij Watford, waarvoor Berghuis in het seizoen 2015/2016 slechts negen wedstrijden in de Premier League speelde, vond de buitenspeler bij Feyenoord het plezier terug en ging hij ook weer presteren.

Stap omhoog en Oranje?

Mogelijk kan Berghuis na Feyenoord weer een stap omhoog doen, al heeft hij zijn contract aan het begin van het seizoen tot medio 2022 verlengd.

"Ik denk dat hij net tekort komt om een echt dragende speler te worden bij een subtopper of topper in een grote competitie", zegt Avsaroglu.

"Maar ik denk dat hij nog wel een keer de stap wil maken naar het buitenland. Een middenmoter die tegen de subtop aanschurkt in Duitsland of Spanje wellicht. Ik geloof er niet in dat hij zijn carrière besluit in Nederland."

Bekijk hieronder hoe PSV-coach Ernest Faber denkt Steven Berghuis zondag af te stoppen:

Faber: 'Veel geleerd van Advocaat'

Met zijn goede prestaties lonkt voor Berghuis ook het EK. Hij speelde 16 interlands, waarvan de eerste al in 2016. "Ik heb geen twijfel dat Koeman hem meeneemt", zegt Avsaroglu. "Berghuis brengt iets extra's dat andere aanvallers in de selectie niet brengen en hij heeft er altijd bijgezeten en hij is in topvorm. Dat laatste is nog wel het belangrijkst."

"Ik kijk niet naar anderen", zegt Berghuis op zijn beurt. "Ik moet zelf een zo hoog mogelijk niveau halen. Ik ben daar niet zo mee bezig. Ik heb wel met de bondscoach gesproken over de groep en de komende wedstrijden. We zien het wel."

Voor de Feyenoorder is nu vooral de eerstvolgende wedstrijd tegen PSV belangrijk. "We gaan voor een overwinning", aldus Berghuis. In december vorig jaar won Feyenoord met 3-1 van de Eindhovenaren, met dank aan de linkspoot. Berghuis maakte een hattrick.

Bekijk hieronder de vooruitblik van Steven Berghuis op de topper tegen PSV en de titelstrijd:

Berghuis: 'Zeven punten verschil is heel veel'

Feyenoord doet opeens ook mee om het kampioenschap. Sinds het aantreden van Advocaat, en het aanvoerderschap van Berghuis, bleven de Rotterdammers 12 eredivisiewedstrijden op rij ongeslagen (10 overwinningen, 2 gelijke spelen). Daarmee liep Feyenoord in die periode acht punten in op koploper Ajax.

Dat is een gemiddelde van 0,66 ingelopen punt per speelronde. Met andere woorden: als Feyenoord en Ajax in dit tempo doorgaan, lopen de Rotterdammers nog minimaal zeven punten in. Het verschil nu: zeven punten. Er staan nog elf speelrondes op het programma.

Bekijk hieronder de Dick Advocaat Meter, de stand in de eredivisie over de periode van Dick Advocaat bij Feyenoord.

Dick Advocaat Meter

De landstitel is dit seizoen dus niet langer meer een utopie voor Feyenoord. "Ja, als Feyenoord wint van PSV, is het na Ajax voor mij de voornaamste titelkandidaat", zegt Avsaroglu.

"Het verschil van zeven punten is vrij groot", blijft Berghuis realistisch, die denkt dat de ploeg van het kampioensjaar 2017 wat sterker was. "Thuis wonnen we toen heel overtuigend."

Bekijk hieronder de vooruitblik van Feyenoord-trainer Dick Advocaat op de topper tegen PSV:

Advocaat: 'Haps begint als linksbuiten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl