NOS Schaatsen

Wüst begint aan zestiende WK allround: 'Ik ga niet voor de buis zitten'

Wüst begint aan zestiende WK allround: 'Ik ga niet voor de buis zitten'

Als Ireen Wüst zaterdagochtend op het Noorse ijs staat voor de start van de 500 meter, begint de 33-jarige schaatsster aan haar zestiende wereldkampioenschap allround. Op die zestien toernooien veroverde ze zes keer goud, vier keer zilver en twee keer brons.

Maar of er dit jaar een plak aan de prijzenkast kan worden toegevoegd, is ook voor Wüst onzeker. "Ik kan niet op voorhand zeggen dat ik heel zeker ben van de titel. Dat komt ook omdat ik dit jaar niet zo veel 3.000 meters heb gereden. Aan de andere kant heb ik wel meer sprintnummers gedaan."

ANP
Ireen Wüst voorafgaand aan de WK allround in Hamar

Wüst beleefde het hoogtepunt van dit schaatsseizoen twee weken geleden, toen ze in Salt Lake City wereldkampioene werd op de 1.500 meter. Dat had een mooie afsluiting kunnen zijn. "Ik had een punt kunnen zetten achter mijn seizoen, maar ik vind allrounden veel te leuk om te doen", aldus de schaatsster.

En dus gaat Wüst dit weekend voor haar zevende wereldtitel allround, de eerste veroverde ze alweer dertien jaar geleden. Samen met Sven Kramer stond ze destijds in Heerenveen op de hoogste trede van het podium.

"Ik heb nog steeds de overtuiging dat ik kan winnen. Dat zou ik trouwens wel knap vinden, maar dat is het altijd: ik krijg het nooit op een presenteerblaadje. Allrounden is gewoon heel moeilijk."

ANP
2007: Ireen Wüst en Sven Kramer worden allebei voor het eerst wereldkampioen allround

Dat het haar zestiende WK is, maakt voor Wüst geen verschil. "Schaatsen is gewoon leuk. Allrounden is gewoon leuk. Dan ga ik echt niet thuis voor de buis zitten, hoor!"

Bekijk hieronder het programma van dit weekend, voor zowel de sprinters als de allrounders:

  • NOS
    Programma WK schaatsen zaterdag
  • NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl