Koops: 'Wereldtitel De Geus is uniek' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Zeilster Lilian de Geus is voor de kust van Sorrento voor de tweede keer wereldkampioene geworden in de RS:X-klasse. In de medalrace moest ze de Israëlische Noy Drihan achter zich houden en dat lukte: De Geus werd vierde, Drihan voorlaatste.

De Geus (28) won al drie keer brons op de WK en pakte in 2018 de titel. Drihan (20) eindigde op de laatste twee WK's als zeventiende en achttiende.

De Nederlandse was voor de WK al zeker van de Spelen in Tokio en wilde op de WK vooral laten zien wie momenteel de sterkste is. "Ik hoop een mentale tik te hebben uitgedeeld aan mijn concurrenten richting de Spelen", aldus de zeilster.

Nek-aan-nek

In het Australische Sorrento stonden De Geus en Drihan, na drie zeges, allebei op 34 punten. In de beslissende medalrace profiteerde De Geus van het feit dat Drihan vooral oog had voor haar landgenote Katy Spychakov (WK-zilver in 2019 en de nummer vijf van het klassement). Daardoor kon de Nederlandse vrijuit varen.

De twee rivalen voor het Israëlische olympische ticket werden uiteindelijk laatste en voorlaatste.

In Sorrento werd ook bekend dat Jacco Koops, de coach van De Geus, na dit seizoen ermee stopt. Koops werkte in het verleden ook samen met onder anderen Lobke Berkhout.

STER reclame