EPA
NOS SchaatsenAangepast

Takagi leidt op WK sprint, Oranje-trio herstelt zich na slechte start

Miho Takagi gaat na de eerste dag van de wereldkampioenschappen sprint verrassend aan de leiding.

De Japanse schaatsster, die vorig jaar al verrassend het zilver veroverde, heeft een voorsprong van 0,87 seconde op haar landgenote en topfavoriete Nao Kodaira, de titelverdedigster in het Noorse Hamar.

Takagi schreef zowel de eerste 500 meter (37,51) als de eerste 1.000 meter (1.13,75) op haar naam. Op die laatste afstand noteerde ze bovendien een baanrecord (de oude toptijd van de Amerikaanse Brittany Bowe stond op 1.14,79).

Net als Takagi waren ook Jutta Leerdam en Jorien ter Mors sneller dan het baanrecord op de 1.000 meter. Leerdam werd tweede in 1.14,54 en was net iets sneller dan Ter Mors, die de derde tijd noteerde: 1.14,59. Ook Letitia de Jong reed goed, ze werd vierde in 1.14,85.

Voor de Nederlandse sprintsters was dat een uitstekend herstel na een teleurstellende start op de 500 meter waarop Leerdam, Ter Mors en De Jong respectievelijk als veertiende, twaalfde en elfde eindigden.

Ter Mors vijfde

Op de tweede 500 meter, die zaterdag op het programma staat, moeten de Nederlandse schaatssters minstens 1,13 seconde goedmaken op Takagi. Kodaira heeft een achterstand van 0,87 seconde op haar landgenote.

"Eindelijk weer een goede 1.000 meter", vertelde Ter Mors na haar race. "De start is nog wel wankel, maar ik ben heel blij met deze race. Het bevestigt dat ik op de goede weg ben en dat er veel kracht in mijn lichaam zit."

Dat ze vijfde staat in het klassement had Ter Mors nog niet in de gaten. "Dat is wel mooi, maar niet per se waarvoor ik kom. Ik ben blij met goede races en wie weet wat er zaterdag nog kan. Iets sneller dan nu zou mooi zijn, maar ik zit weer goed in mijn vel en dat is de grootste winst."

Leerdam heeft een achterstand van 1,15 seconde op Takagi. "Ja, zij gaat winnen hier. Ik wil dat natuurlijk ook, maar ik heb gewoon geen goede 500 meter gereden. Het podium kan nog steeds, morgen wil ik beter dan dit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl