Badloe surft momenteel richting goud, maar schrijf Van Rijsselberghe niet af

Windsurfer Kiran Badloe heeft op de derde dag van de WK RS:X opnieuw goede zaken gedaan. De Flevolander won in het Australische Sorrento, een kustplaats nabij Melbourne, twee van de drie races (maar behaalde ook een elfde plaats) en gaat daarmee steviger aan de leiding in het klassement.

Badloe's concurrent Dorian van Rijsselberghe zakte in de tussenstand van de derde naar de vierde plaats. De tweevoudig olympisch kampioen noteerde een 25ste, 3de en 5de plaats.

Dat betekent dat Badloe momenteel het initiatief houdt in de strijd met Van Rijsselberghe om een olympisch ticket. De beste Nederlander in de eindstand krijgt het startbewijs voor Tokio.

De resultaten van de WK's van 2018, 2019 en 2020 zijn bepalend voor het ticket. Van Rijsselberghe won in 2018 WK-goud en Badloe werd toen tweede. Vorig jaar waren de rollen omgedraaid.

"Ik vaar niet de sterren van de hemel", gaf Van Rijsselberghe na afloop toe en erkende dat hij aan Badloe een zware dobber heeft. "Er is een andere Nederlander die wel de sterren van de hemel vaart. Op dit moment komt het er niet uit bij mij."

Van Rijsselberghe geeft toe: 'Ik vaar niet de sterren van de hemel, Badloe wel'

Badloe wil zich ondanks de complimenten niet rijk rekenen. "Ik voel dat ik in vorm ben, maar aan winnen denk ik nog niet. We hebben nog twee dagen te gaan en in de medalrace (zaterdag, red.) kan er nog van alles gebeuren."

De zeilvloot komt vrijdag op de vierde en laatste reguliere dag in actie. Zaterdag volgt de medalrace, waaraan de beste tien zeilers meedoen.

"Badloe oogt momenteel heel erg ontspannen en zelfverzekerd", zegt NOS-verslaggever Ayolt Kloosterboer, die in Australië de strijd tussen de Nederlandse zeilers volgt.

"Bij Van Rijsselberghe proef je de twijfel. Ik mis zijn meedogenloosheid en die killersblik. Wat als hij de Olympische Spelen mist? Dat houdt hem bezig. Hij kan daardoor moeilijk de focus vinden."

Badloe voelt vertrouwen, is in vorm, maar rekent zich nog niet rijk

Bij de vrouwen kende ook Lilian de Geus een goede dag. De wereldkampioene van 2018 steeg op de derde dag naar de tweede plaats in het klassement na een tweede, zesde en eerste plek.

De Geus is al zeker van kwalificatie voor de Spelen van Tokio. De WK gelden voor haar als belangrijk meetmoment in aanloop naar de Spelen.

Lilian de Geus NOS / Ayolt Kloosterboer

Ook voor Marit Bouwmeester gelden de WK zeilen als voorbereiding op de Olympische Spelen. De drievoudig wereldkampioene in de Laser Radial-klasse gaat na negen races ruim aan de leiding.

STER reclame