NOS Nieuws

Trein wordt goedkoper voor jongeren, NS hoopt op meer reizigers

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die met de trein willen reizen, zijn binnenkort goedkoper uit. De NS komt met speciale ov-kaarten voor deze groep, die goedkoper zijn dan de normale treinkaartjes. Zo hoopt de NS meer jongeren de trein in te krijgen.

Nu betalen jongeren van 12 jaar of ouder nog de volledige ritprijs als ze de trein nemen. De ov-kaarten zijn vanaf de zomer beschikbaar.

Er komen twee soorten ov-kaarten. Er is een dagkaart van 7,50 euro waarmee jongeren buiten de spits onbeperkt kunnen reizen. Met een weekendkaart van 15 euro kunnen ze in alle weekenden naar elk station in het land.

De NS laat weten dat de nieuwe ov-kaarten bijvoorbeeld zijn bedoeld voor jongeren die een stad willen bezoeken. "Uit onderzoek blijkt dat heel veel jongeren dat wel zouden doen als de treinkaartjes goedkoper zijn. Dat willen we stimuleren", zegt een woordvoerder.

De kaartjes voor jongeren worden niet gecompenseerd door andere vervoersbewijzen duurder te maken. "In eerste instantie kost dit ons geld, maar we hopen dit uiteindelijk terug te verdienen doordat meer jongeren de trein pakken", aldus de vervoerder.

Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen al goedkoper reizen met een Railrunner van 2,50 euro of zelfs gratis, als ze een eigen OV-kaart hebben met een Kids Vrij abonnement.

Jaarwinst bijna verdubbeld

NS zag vorig jaar het aantal reizigers sterk toenemen. Omdat de kaartjes duurder werden, boekte het spoorbedrijf een hogere omzet dan in 2018. De jaarwinst verdubbelde bijna, van 116 miljoen euro tot 215 miljoen euro. Die winst werd vooral geboekt in Nederland; dochterbedrijf Abellio in Duitsland leed tientallen miljoenen euro's verlies.

Het aantal afgelegde treinkilometers per reiziger steeg het sterkst sinds 2008. Met name op drukke trajecten, zoals in de Randstad en tussen Amersfoort en Deventer, Arnhem en Utrecht en Venlo en Eindhoven werden veel meer passagiers vervoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl