Maria Sjarapova EPA

Maria Sjarapova zet een punt achter haar tennisloopbaan. Dat heeft de 32-jarige Russische woensdag bekendgemaakt.

Sjarapova schreef vijf grandslamtoernooien op haar naam. Ze won twee keer Roland Garros en was één keer de beste op Wimbledon, de Australian Open en de US Open. In augustus 2005 stond ze eerste op de wereldranglijst.

Haar laatste grandslamtitel was echter alweer even geleden: in 2014 zegevierde ze voor de tweede keer in Parijs. Een jaar later haalde ze nog wel de finale op de Australian Open, maar nadien kwam ze nooit verder dan de kwartfinales.

Na meldonium-zaak weggezakt

Begin 2016 testte Sjarapova positief op het toen net verboden middel meldonium. Ze werd aanvankelijk voor twee jaar geschorst, maar die straf werd later teruggebracht naar vijftien maanden. In april 2017 maakte ze haar rentree op de tennisbaan. Ze slaagde er daarna echter nooit meer in haar oude vorm te hervinden.

Momenteel staat Sjarapova 373ste op de wereldranglijst, haar laagste klassering sinds 2002. Bij haar laatste drie deelnames aan grandslamtoernooien werd ze steeds in de eerste ronde uitgeschakeld.

In oktober 2017 won Sjarapova in het Chinese Tianjin nog wel haar eerste WTA-titel in bijna tweeënhalf jaar, maar dat was ook meteen haar laatste aansprekende resultaat.

Het jaar erop wist ze nog op te klimmen naar de top-30 van de wereldranglijst, maar schouderblessures wierpen haar vervolgens ver terug. Na een verliespartij in de eerste ronde van de Australian Open begin dit jaar prijkte haar naam zelfs niet meer onder de beste driehonderd speelsters van de wereld.

Nu, een maand later, vindt Sjarapova het dus genoeg geweest. "Tennis liet me de wereld zien - en het liet me zien waar ik van was gemaakt", schreef de Russische in een afscheidspost op Instagram.

STER reclame