Slotervaartziekenhuis, met op het dak 'de piramide'
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Amsterdam doet aangifte vanwege vermissing kunst uit Slotervaartziekenhuis

De gemeente Amsterdam doet aangifte vanwege 24 vermiste kunstwerken uit het Slotervaartziekenhuis. De kunstwerken zijn na het faillissement van het ziekenhuis in oktober 2018 nooit teruggevonden.

Alle kunst die wel is teruggevonden, wordt eigendom van de gemeente Amsterdam. AT5 meldt dat de werken worden onderzocht door het Stedelijk Museum en het Amsterdam Museum. Daarna wordt een keus gemaakt welke kunstwerken in de collecties worden opgenomen en welke worden verkocht. Dat heeft de Amsterdamse wethouder Touria Meliani (GroenLinks) gisteren bekendgemaakt.

Uit een inventarisatie van de curator blijkt dat de kunstcollectie van het failliete Slotervaart in totaal uit 195 kunstwerken bestaat. Daarbij gaat het voor een deel om topstukken, zoals een kleurrijke glaswand van Karel Appel. Kunstadviseur en taxateur Matthijs Erdman noemde dat werk eerder in Het Parool "belangrijk, monumentaal en uniek".

De glaswand van Karel Appel

Een ander opvallend kunstwerk staat op het dak van het voormalige ziekenhuis. Het gaat om een omgekeerde prisma; een kunstwerk van Piet Hein Stulemeijer. In de volksmond wordt het beeld 'de piramide' genoemd.

Twee miljoen euro

Er zitten ook kunstwerken in de collectie die veel minder bekend zijn. Maar dat zegt nog niets over de waarde. Bij de bouw van het ziekenhuis in 1975 gaf de gemeente Amsterdam alleen al (omgerekend) 2 miljoen euro uit aan kunst. In de loop der jaren gaf de gemeente ook nog eens 38 schilderijen en andere kunstwerken in bruikleen aan het ziekenhuis.

Maar van die 38 werken in bruikleen zijn er slechts veertien teruggevonden. Reden voor de gemeente om aangifte te doen. De gemeente hoopt erachter te komen wie de eigenaar is als de werken bijvoorbeeld bij een veilinghuis worden aangeboden, schrijft NH NIeuws. Welke werken verdwenen zijn, is niet bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl