Kanaal Almelo-De Haandrik bij Daarlerveen
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Bewoners langs Twents kanaal vrezen gevaarlijke situaties door verzakkingen

Bewoners langs het kanaal Almelo-De Haandrik voelen zich niet meer veilig in hun eigen woning. Omdat de gasleidingen bij hun huizen verzakken, is daar een levensgevaarlijke situatie ontstaan.

Dat zegt Jan de Haan van bewonersstichting Kant Nog Wal (bewust met een spelfout geschreven, omdat het uitbaggeren volgens hen ook 'fout' is verlopen) bij RTV Oost.

Volgens de provincie moeten sommige bewoners mogelijk "binnen afzienbare tijd" andere woonruimte zoeken. Een woordvoerder zegt dat de bewoners nu nog veilig zijn. "Maar er bestaat een kans dat de staat van de woningen verslechtert." De bewonersstichting zegt dat het om zes woningen gaat, maar de provincie wil dat niet bevestigen. Wel heeft de provincie al miljoenen gereserveerd mocht er een rechtszaak komen.

Eerder hebben twee gezinnen hun huis al verlaten. Zij wonen al maanden in een noodunit op hun eigen perceel. "Een ellendige situatie die tot veel stress leidt", aldus de vader van een van de gezinnen.

  • RTV Oost
    Een beschadigde buitenmuur van een woning langs het kanaal
  • RTV Oost
    Een bewoner laat zijn beschadigde kelder zien
  • RTV Oost
    Schade aan een woning langs kanaal Almelo-De Haandrik

Inmiddels hebben meer dan 300 woningen schade opgelopen, mogelijk als gevolg van baggerwerkzaamheden in het kanaal. Er zitten scheuren in muren, woningen zijn verzakt en kelders zijn ondergelopen. In sommige woningen staat zoveel druk op de gasbuizen dat die het volgens De Haan dreigen te begeven.

Een woordvoerder van de provincie Overijssel zegt dat er op dit moment "geen indicaties bekend zijn dat er risico's zijn als gevolg van druk op gasleidingen". Netbeheerder Enexis heeft een storingsanalyse gedaan. Daaruit blijkt volgens de provincie dat er nu nog "geen verhoogd faalgedrag van kabels en componenten" bestaat. Tegelijkertijd worden nu in opdracht van de provincie veertig woningen gestut.

Het kanaal tussen Almelo en Coevorden is tussen 2011 en 2014 uitgebaggerd om het geschikt te maken voor grotere schepen. In 2013 meldden de eerste bewoners verzakkingen. In opdracht van de provincie Overijssel onderzoeken TNO en onderzoeksbureau Deltares of de schade het gevolg is van baggerwerkzaamheden. Resultaten van die onderzoeken worden 31 maart verwacht.

Potverdorie, we hebben altijd al gedacht dat er iets niet klopte.

Jan de Haan

In 2010, dus voor de start van de baggerwerkzaamheden, waarschuwde een ingenieursbureau al voor problemen, zo onthulde RTV Oost onlangs. Dat leidt tot verontwaardiging onder de bewoners. "Je kunt je wel voorstellen dat iedereen zei: potverdorie, we hebben altijd wel gedacht dat er iets niet klopte", aldus De Haan.

De provincie heeft al enkele tientallen miljoenen euro's gereserveerd voor een eventuele rechtszaak met de aannemer over de schuldvraag en voor financiële compensatie voor gedupeerde bewoners. De provincie zegt het geld ook te hebben gereserveerd om "Groningse toestanden" te voorkomen. Daarmee verwijst Overijssel naar de trage afhandeling van de schadeclaims in het Groningse aardbevingsgebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl