Rebellen bij Nairab met een onschadelijk gemaakte antitankmijn
NOS NieuwsAangepast

Rebellen Idlib heroveren strategische plaats op Syrisch regeringsleger

Rebellen in de Syrische provincie Idlib hebben de strategisch gelegen plaats Nairab heroverd. De plaats ligt ten zuidoosten van Idlib-stad aan een belangrijke weg die dwars door de provincie loopt.

De rebellen zeggen dat Nairab werd verdedigd door Russen die met het Syrische regeringsleger meevechten. "Met hulp van onze Turkse vrienden hebben we de controle over Nairab herkregen, nadat we de Russische milities hadden verjaagd", zei een woordvoerder.

Een Turkse functionaris zei tegen persbureau Reuters dat het Turkse leger de aanval van de rebellen heeft ondersteund en dat de Turkse experts de rebellen helpen bij het opruimen van achtergebleven explosieven.

Verwoestingen in Nairab

De rebellen richten zich nu op de stad Saraqib, aan de snelweg van Aleppo naar Damascus. Die kwam twee weken geleden weer volledig onder controle van het regeringsleger. Dat was voor het eerst sinds het begin van de burgeroorlog in 2012.

Kinderen worden in veiligheid gebracht na het bombardement op het Maarat Misrin

Ten noorden van Idlib-stad zijn bij een Russische luchtaanval zeker tien burgers omgekomen, onder wie zeven kinderen. Ze zaten in een opvangkamp voor ontheemden in de plaats Maarat Misrin, even ten noorden van Idlib-stad.

Het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten spreekt over twintig burgerslachtoffers, onder wie negen kinderen. Ook scholen en ziekenhuizen zouden zijn getroffen. In Idlib-stad zouden drie leraren en twee andere burgers zijn omgekomen, in het nabijgelegen Binnish vier burgers, onder wie een moeder en haar drie kinderen.

Andere bronnen zeggen dat in totaal acht scholen en twee kinderdagverblijven zijn gebombardeerd.

Burgers en reddingswerkers bergen een lichaam na het bombardement op Binnish

De provincie Idlib is het laatste gebied in Syrië dat nog in handen is van rebellen. Tijdens de burgeroorlog vluchtten veel Syriërs hiernaartoe. Er zouden nu zo'n drie miljoen mensen verblijven. Hun leefgebied wordt steeds kleiner, omdat het regeringsleger oprukt. Turkije heeft de grens gesloten, zodat ze geen kant op kunnen.

Het Rode Kruis spreekt van een volstrekt onaanvaardbare situatie. De barre winterse omstandigheden in het gebied leiden tot levensbedreigende situaties. Er is een tekort aan opvanglocaties en medische zorg. Hulporganisaties kunnen hulpbehoevenden niet altijd bereiken, omdat de militaire situatie steeds verandert.

Dreigement Erdogan

Er zijn ook duizenden Turkse militairen in Idlib. De Turkse regering wil zo greep op de gebeurtenissen in Idlib houden en eist dat het Syrische leger zich terugtrekt tot achter een bestandslijn die in 2017 met Rusland en Iran werd afgesproken.

Het Syrische leger heeft bij zijn opmars door Idlib een aantal Turkse observatieposten omsingeld. President Erdogan heeft vandaag herhaald dat hij die observatieposten uiterlijk dit weekend "hoe dan ook zal bevrijden".

Onderhandelaars van Rusland komen vandaag naar Ankara om te voorkomen dat het tot een confrontatie komt tussen het Turkse en het Syrische leger.

Waarom is er al negen jaar oorlog in Syrië?

Waarom is er al negen jaar oorlog in Syrië?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl