NOS NieuwsAangepast

Beleggingskosten verlagen pensioen

Door verslaggever Gert Jan Dennenkamp

De kosten die pensioenfondsen maken zijn anderhalf tot twee maal hoger dan in hun jaarverslagen staat. Dat blijkt uit onderzoek van de AFM. Het onderzoek zal later vandaag worden gepresenteerd.

Vaak weten de fondsen niet goed hoeveel kosten vermogensbeheerders in rekening brengen. Pensioenfondsen brengen een deel van het in Nederland gespaarde pensioenkapitaal vaak onder bij vermogensbeheerders.

Eerlijker

Deze beleggers brengen eigen kosten in rekening, maar daarnaast wordt het geld vaak weer doorgesluisd naar anderen die ook weer kosten in rekening brengen. De rekening voor de Nederlandse deelnemer ligt daarmee 1,5 tot 3 miljard euro hoger dan gerapporteerd wordt.

Hoge kosten leiden volgens het onderzoeksrapport tot een lager pensioen. "Een kostenverlaging van 0,25 procent levert op een termijn van veertig jaar 7,5 procent meer collectief pensioenvermogen op." Vermogensbeheerders moeten volgens de AFM veel eerlijker melden welke kosten zij bij de pensioenfondsen in rekening brengen.

Twee weken geleden, tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer, betoogden enkele vermogensbeheerders dat kosten ook niet alles zeggen. Volgens hen wordt het geld wel goed besteed, als hogere kosten worden gecompenseerd door hogere rendementen. De AFM heeft dit niet onderzocht.

Verzekeraars

Uit het AFM onderzoek blijkt daarnaast dat kleine pensioenfondsen vaak twaalf maal duurder zijn dan de grotere fondsen. De AFM pleit er dan ook voor om fondsen te laten samengaan. "Vooral de kleine en middelgrote pensioenfondsen kunnen dan ook kosten besparen door het samenvoegen van fondsen en regelingen te vereenvoudigen." Volgens de AFM blijkt dat fondsen die dit doen ook inderdaad goedkoper uit zijn. "Deze voorbeelden verdienen navolging van meer fondsen."

De AFM richt zich in dit onderzoek op de pensioenfondsen, maar tegelijk blijkt uit eerder onderzoek dat ook verzekeraars slecht scoren. "Het totaalbeeld dat is ontstaan uit deze onderzoeken is reden tot zorg." Ook hier weten deelnemers niet welke kosten in rekening worden gebracht. Verzekeraars hebben al wel maatregelen genomen om dit te veranderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl