NOS
NOS Voetbal

'Voorhoede Ajax fantastisch op papier, maar uitkomst heel mager'

"Het gaat helemaal niet goed met Ajax", zegt Arno Vermeulen stellig in Studio Voetbal. "Er zijn steeds andere redenen waarom ze slecht spelen. Ik weet niet hoe ze de komende weken doorkomen. Het wordt heel zwaar."

Na de 2-0 nederlaag van donderdag tegen Getafe ging Ajax zondag in de eredivisie met 1-0 onderuit bij Heracles Almelo. Donderdag wacht de return tegen Getafe in Amsterdam, zondag de topper tegen AZ en drie dagen daarna volgt de halve finale van de KNVB-beker tegen FC Utrecht.

"Veel spelers steken in matige vorm", zegt Vermeulen. "Een voorhoede met Ryan Babel, Klaas-Jan Huntelaar en Dusan Tadic is op papier fantastisch, maar de uitkomst is heel mager." Theo Janssen vult aan: "Tadic en Babel hebben (tegen Heracles, red.) geen goede actie gemaakt."

'Het gaat helemaal niet goed met Ajax'

Babel kwam in de winterstop op huurbasis over van Galatasaray. De 33-jarige aanvaller heeft in de eredivisie nog geen indruk kunnen maken. Vijf keer kreeg hij een basisplaats, maar desondanks prijkt nog geen goal of assist achter zijn naam. "Hij heeft veel moeite", zegt Janssen. "Het gaat voor hem te snel en de ruimtes zijn te klein. Hij heeft ruimtes nodig om belangrijk te zijn."

'Bozenik een echte afmaker, voetballend matig'

De vormcrisis van Ajax staat in schril contrast met de stemming bij Feyenoord na de tiende zege onder Dick Advocaat, hoewel de wedstrijd tegen Fortuna Sittard (2-1) matig was. De Slowaakse winteraankoop Robert Bozenik maakte net als tegen PEC Zwolle het winnende doelpunt.

Janssen legt de 20-jarige spits onder de loep. "Hij komt graag voor de goal, in het strafschopgebied staat hij er. Dat is positief. Maar bij Feyenoord verwacht je ook dat de spits aan de bal wat kan. Een meevoetballende spits is hij niet. Voetballend is hij heel matig."

'Bozenik een echte afmaker, voetballend is hij matig'

NAC-trainer Peter Hyballa zit ook aan tafel. Hij was de voorbije twee jaar werkzaam bij het Slowaakse DAC 1904 en kent zodoende Bozenik, die in de Slowaakse competitie speelde voor MSK Zilina. Twee maanden geleden werd Hyballa nog gebeld door Hamburger SV omdat de club informatie wilde inwinnen over Bozenik.

"Hij is een echte afmaker", aldus Hyballa. "Hij heeft een neusje voor de goal. Een interessante aankoop, een aankoop voor de toekomst."

'Ranzig, dan zet je Jans schaakmat'

Ron Jans zat ten tijde van de uitzending in het vliegtuig terug van de Verenigde Staten naar Nederland. Zijn Amerikaanse avontuur bij FC Cincinnati is uitgelopen op een nachtmerrie. Hij stapte dinsdag op vanwege een onderzoek naar vermeende racistische uitingen.

'Ranzig, dan zet je Jans schaakmat'

"Het is mij niet helemaal duidelijk waar dit over gaat", zei Jans zaterdag tegen de NOS.

"Het is gek en ook wel een beetje ranzig", schetst Vermeulen de gang van zaken. "De club zegt dat er meer is gebeurd, maar uit privacy-overwegingen zeggen ze niet wat de spelers hebben verteld. Dan zet je Jans schaakmat."

Jans geeft aanstaande dinsdag in een interview met de NOS tekst en uitleg.

Kijk hieronder naar de vaste rubrieken in Studio Voetbal: Eindsignaal, Korte Corner en Eredivisieweekend in vogelvlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl