Remco Evenepoel wint het eindklassement Ronde van de Algarve EPA

De pas 20-jarige Belg Remco Evenepoel heeft al de derde meerdaagse koers op zijn palmares bijgeschreven. Na de Ronde van België (2019) en de Ronde van San Juan (2020) was hij ook de beste in de sterk bezette Ronde van de Algarve.

Evenepoel kreeg de leiderstrui in handen na de tweede etappe, waarin hij grote indruk maakte. De jonge Belg demarreerde op de slotklim en verraste daarmee onder anderen Maximilian Schachmann, die in de slotkilometers nog wel dichtbij kwam.

In de daaropvolgende ritten hield Evenepoel het hoofd koel en liet hij de concurrenten niet te ver wegrijden. Na vier etappes stond de topvijf binnen drie seconden van elkaar. De afsluitende tijdrit moest zondag de beslissing brengen.

Evenepoel was daarin veruit de snelste. De Europees kampioen tijdrijden was de Australische specialist Rohan Dennis tien seconden te snel af. Op de afgelopen WK moest Evenepoel nog genoegen nemen met het zilver achter Dennis.

Jakob Fuglsang wint het eindklassement in Andalusië EPA

Jakob Fuglsang toonde zich de sterkste in de 66ste editie van de Ronde van Andalusië. De Deen van Astana verdedigde in de afsluitende tijdrit zijn leidende positie met verve.

De 34-jarige Fuglsang, die de ronde vorig jaar ook al won, regeerde met ijzeren hand in Spanje. Hij pakte de dagzege in de eerste en derde etappe en hoefde in de vierde rit alleen Jack Haig maar voor zich te dulden.

Landa grootste rivaal

Zijn grootste rivaal in de strijd om de eindzege was Mikel Landa. De Spanjaard moest in de race tegen de klok over dertien kilometer veertien seconden goedmaken op de Deen, maar zijn tijdrit was niet goed genoeg.

Fuglsang kon zich wel meten met de besten. Hij moest slechts een seconde toegeven op dagwinnaar Dylan Teuns. Landa zakte door zijn matige tijdrit naar de derde plek in het eindklassement. Haig eindigde als tweede.

STER reclame