Zonderland: 'Dit geeft vertrouwen voor de finale'

Dat het soms lastig is om nog te genieten van het turnen, dat realiseert Epke Zonderland zich wel aan de vooravond van de rekstokfinale bij de wereldbekerwedstrijden in Melbourne. "Er zit heel veel druk op, maar dit is mijn enige kans. Ik hoop vooral dat mijn gezondheid goed blijft."

Omdat de Nederlandse mannen zich vorig jaar bij de WK niet als team plaatsten voor de Olympische Spelen en Zonderland na gezondheidsproblemen ook de WK-finale op de rekstok misliep, moet hij nu via de wereldbeker Tokio zien te halen.

Route naar Tokio

Alleen de winnaar van het wereldbekerklassement mag naar de Spelen. De drie beste resultaten van de turners tellen. Hidetaka Miyachi uit Japan - Zonderlands enige serieuze concurrent - leidt met drie zeges. Zelf kwam Zonderland vanwege een voorhoofdsholteoperatie tot slechts twee zeges.

Met nog drie wereldbekerwedstrijden te gaan, is het zondag de eerste kans voor Zonderland om een stap te zetten richting Tokio. "Ik moet gewoon één keer winnen", vertelde hij vrijdag na de kwalificaties. "En niet alleen winnen, maar mijn gemiddelde moet ook hoog zijn. Ik moet gewoon één keer een monsterscore neerzetten."

De 33-jarige Zonderland noteerde tijdens de kwalificaties de hoogste score op rekstok. "Het is lang geleden dat ik een succeservaring had op een groot toernooi, dus dit geeft zelfvertrouwen voor de finale", vertelde hij na afloop van zijn oefening.

Zonderland is nog niet vrij van klachten, maar de warme lucht in Australië heeft hem goed gedaan. "Ik ben echt sneller opgeknapt hier, maar ik moet naar mijn lichaam blijven luisteren. Mijn grootste uitdaging is nu om fit te blijven en dat is best zwaar met die wereldbekerwedstrijden."

Zonderland: 'Miyachi is echt heel goed geworden'

Tegen zijn grote concurrent Miyachi, die in de kwalificaties met 14,133 de vierde score noteerde, verwacht Zonderland een 50-50 kans. "Maar, ik ben zo afhankelijk van mijn fitheid. Hij wordt steeds stabieler. Net als ik doet hij moeilijke dingen, maar als hij het doet, doet hij het altijd goed."

Zondagochtend (Nederlandse tijd) is de finale van Melbourne. Als het niet lukt om in die finale als eerste te eindigen, dan volgen er nog kansen in Bakoe (12-15 maart) en Doha (18-21 maart) om naast Miyachi te komen.

Zonderland: "Ik moet elke wedstrijd volle bak. Miyachi kan ook nog allemaal gekke en moeilijke dingen gaan doen. Ik verwacht dat het pas bij de laatste wereldbeker in Doha wordt beslist."

STER reclame