De 'Lelijke eend' voor een van de carnavalswagens in Kloosterburen
NOS Nieuws

Carnaval in het noorden? Dat kan écht wel hoor

In Maastricht, Tilburg en Den Bosch doen ze er wellicht schamper over - carnaval vieren in het hoge noorden - maar in Kloosterburen en Groningen weten ze wel beter.

CV Oldeclooster in Kloosterburen is al vijftig jaar de noordelijkste carnavalsvereniging van ons land. Hij werd in 1970 opgericht door een café-eigenaar met roots in Brabant en telt maar liefst 1100 leden.

"Kunnen wij geen carnaval vieren?" Voorzitter Frans Hegeman van CV Oldeclooster is bijna beledigd. "Bij onze optocht vorig jaar waren wel zo'n 4000 bezoekers. En wij gaan door het jaar heen regelmatig op bezoek bij verenigingen in Limburg. Wij zijn namelijk ook lid van de Bond van Carnavalsverenigingen Limburg (BCL). Daar zijn zo'n 170 clubs bij aangesloten. Als we vragen hebben over carnaval, kunnen we daar terecht voor advies."

Ziekenbezoek

De Limburgers complimenteren de noorderlingen. Zo zegt vice-voorzitter Bert Kitzen van de BCL op Facebook over CV Oldeclooster: "Een mooie vereniging. Erg gezellig daar en ze komen steevast naar onze bijeenkomsten. We moeten daar ook een keer heen."

Hegeman benadrukt dat het niet alleen maar lol en drinken is in het noorden. "Op Rosenmontag gaan we met de Raad van Elf op bezoek in zieken- en verzorgingshuizen. Dat vinden we hartstikke belangrijk."

Feesten kunnen ze hier als de beste.

Eigenaars van een feestwinkel in Groningen

Ook voor feestkleding is een markt in het noorden. Ingrid Rommens en Thom Mulder runnen een feestwinkel in Groningen. "Groningen is een studentenstad hè. Feesten kunnen ze hier als de beste. Niet alleen met carnaval, ook met Sinterklaas, Kerstmis, Halloween, Oud en Nieuw..."

Veel mensen uit Groningen gaan volgens Mulder carnaval vieren in het zuiden. "Vooral natuurlijk degenen die van oorsprong uit Brabant en Limburg komen. En die kopen bij ons de pakken."

Het is geen vetpot, zo'n feestwinkel. Met de laatste jaren natuurlijk een enorme concurrentie van internetwinkels. Daar hebben Rommens en Mulder het niet zo op: "Wij vinden direct contact met de klanten juist hartstikke leuk. Het is toch prachtig als je een meisje dolgelukkig de winkel uit ziet gaan met een nieuwe prinsessenjurk. Daar doe je het voor, niet voor het geld", zegt Rommens.

De feestartikelenwinkel van Thom Mulder en Ingrid Rommens in Groningen

Voor feestwinkels blijft de carnavalstijd een van de drukste periodes van het jaar. Uit een belronde langs feestwinkels blijkt dat ook dit jaar consumenten niet op een paar euro kijken bij de aanschaf van een nieuwe uitdossing.

Die omzetstijging zou ook komen doordat steeds meer noorderlingen in de carnavalsdagen naar het zuiden afzakken om een dagje van het feest mee te pikken. "Wij hebben dit jaar zo'n 40 procent meer bestellingen verstuurd naar het noorden dan voorgaande jaren", zegt een webwinkeleigenaar uit Helmond.

'Hoe meer zielen...'

Op de vraag wat men vindt van het carnaval in het noorden, reageren Brabantse en Limburgse verkopers over het algemeen positief. "Keigoed, laat ze maar lekker doen!", reageert een medewerkster van Robbies Feestkleding uit Hoogeloon enthousiast.

Toch zijn er ook twijfels. "Het noordelijke carnaval is natuurlijk niet het Limburgse", aldus een verkoper uit Heerlen. "Wij als Limburgers hebben nog een beetje het Bourgondische in ons. Ik vraag me af of dat in het noorden ook altijd zo is. Maar ik vind het verder mooi hoor, dat het daar doorgezet wordt, hoe meer zielen hoe meer vreugd!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl