ANP
NOS NieuwsAangepast

Twee jaar cel voor poging tot afpersing van Ahold Delhaize

Een 23-jarige man uit Liessel, in Noord-Brabant, heeft een gevangenisstraf gekregen omdat hij probeerde supermarktconcern Ahold Delhaize af te persen. Sammy G. dreigde per e-mail met vergiftiging van producten van de supermarkten. Zijn straf is twee jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk.

In 2016 ontving Ahold Delhaize, het concern achter supermarktketen Albert Heijn, meerdere dreigmails. Daarin stond dat producten van Albert Heijn vergiftigd zouden worden, tenzij Ahold een groot bedrag in bitcoins zou betalen. G. eiste omgerekend een bedrag van 377.777 euro.

Giftige stof onderschept

G. probeerde pakketjes met een giftige stof vanuit het buitenland te versturen naar Albert Heijn-filialen in Haarlem, Groningen, Den Haag en naar het Ahold-hoofdkantoor in Zaandam. In de pakketjes zat 2,4-dinitrophenol (DNP), wat bij inname dodelijk kan zijn. De pakketjes werden door de douane onderschept. G. dreigde dezelfde stof ook in producten van Albert Heijn te stoppen.

De autoriteiten wisten G. op te sporen omdat hij gebruikmaakte van een open netwerk voor anonieme communicatie. G. zelf hield vol dat hij niets met de afpersing te maken had, maar de rechter vond dat niet geloofwaardig. Het OM had vier jaar cel tegen hem geëist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl