Mizzle Media

39 Nederlandse passagiers van cruiseschip Westerdam zijn geland op Schiphol, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gisteravond laat werd al bekend dat de groep Nederlanders, samen met tientallen andere passagiers, uit Cambodja was vertrokken. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn alle passagiers getest op het coronavirus en is niemand besmet.

De vlucht vanuit Cambodja naar Schiphol was geregeld door rederij Holland America Line. Aan boord waren 268 passagiers. De buitenlandse cruisepassagiers reizen vanaf Schiphol door naar hun thuisland.

De Cambodjaanse autoriteiten hebben alle passagiers een brief meegegeven waarin staat dat zij niet besmet zijn. De passagiers vertrokken negentien dagen geleden uit Hongkong, de incubatietijd van het virus is zo'n veertien dagen. De GGD zal de Nederlandse passagiers de komende twee weken nog in de gaten houden.

De GGD was bij aankomst op Schiphol ook aanwezig voor hulp. De reizigers konden vragen stellen en de GGD informeerde hen over het vervolg. De passagiers worden zelf geacht hun gezondheid te monitoren en de GGD op de hoogte te houden. In tegenstelling tot in andere landen zoals bijvoorbeeld België hoeven de passagiers van de Westerdam daarom niet in quarantaine. Dat hoeft alleen als daar reden voor ontstaat.

Buitenlandse passagiers die niet meteen kunnen doorreizen, worden door de GGD ook in de gaten gehouden.

Turkije weigerde tussenlanding

De terugvlucht van de groep verliep niet helemaal soepel. Aanvankelijk zou het vliegtuig een tussenlanding maken in Istanbul, maar het toestel werd daar geweigerd. Daarop week het uit naar Karachi in Pakistan.

De cruisepassagiers waren daarvoor in Cambodja gestrand, nadat was gebleken dat een van de opvarenden van de Westerdam was besmet met het coronavirus. Aan boord van de Westerdam waren zo'n negentig Nederlanders. Een deel van hen keerde al terug op eigen gelegenheid.

STER reclame