De protestwake bij de Brandenburger Tor
NOS Nieuws

Bondspresident in Hanau: 'We staan zij aan zij tegen geweld'

De Duitse bondspresident Steinmeier heeft in Hanau, bij Frankfurt, de slachtoffers van de aanslag op twee shishalounges herdacht. Hij legde samen met de minister-president van de deelstaat Hessen een krans en sprak bij een protestwake.

Het is nu belangrijk solidariteit en medeleven te tonen, zei Steinmeier. "We staan zij aan zij tegen het geweld en tegen de taal die mensen uitsluit en kleineert en die maar al te vaak voorafgaat aan het geweld."

Bondspresident Steimeier legt een krans:

Duitse president Steinmeier legt krans in Hanau

De 43-jarige Tobias Rathjen schoot gisteravond negen mensen dood in de twee shishalounges. Zes mensen raakten gewond, een van hen is er slecht aan toe. De slachtoffers waren volgens de burgemeester mensen met een migratieachtergrond. Vrijwel zeker benam Rathjen daarna zichzelf en zijn moeder van het leven. De politie trof de lichamen bij hen thuis aan met een vuurwapen ernaast. De vader is geen verdachte.

De Duitse justitie gaat uit van een rechts-extremistische terreurdaad. Rathjen had "diepe racistische opvattingen", zegt het Duitse Openbaar Ministerie. Dat is naar voren gekomen uit het onderzoek naar videoboodschappen en een manifest die Rathjen achterliet.

'Hoogste aanklager kende hem'

De aanslag gaat mogelijk gevolgen krijgen. Een terrorismedeskundige van de publieke omroep ARD zegt dat de hoogste Duitse aanklager van Rathjens opvattingen op de hoogte was. Rathjen stuurde hem een brief met zijn extreem-rechtse opvattingen, maar daar zou niets mee zijn gebeurd.

Behalve in Hanau worden in meer dan vijftig Duitse steden protestwakes gehouden. In Berlijn is dat bij de Brandenburger Tor, het symbool van het verenigde Duitsland.

Leiders uit de hele wereld hebben hun medeleven betuigd, ook premier Rutte. "We staan zij aan zij met onze Duitse buren na de gruwelijke aanslag in Hanau", twittert hij. "Ik heb Angela Merkel gecondoleerd en mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de slachtoffers. Voor extremisme is geen plaats in Europa."

Juist vandaag is in Duitsland het carnaval begonnen. Verschillende carnavalsverenigingen stonden stil bij de gebeurtenissen in Hanau. De programma's zijn deels aangepast en veel politici hebben gezegd dat ze niet naar het carnaval gaan.

In de eerste en tweede Duitse Bundesliga spelen de clubs het komend weekend met rouwbanden om. Ook wordt voor de voetbalwedstrijden een minuut stilte in acht genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl