De politie trof duizenden kilo's tabak in balen aan
NOS Nieuws

Ondergrondse sigarettenfabriek in Spanje ontmanteld

In Spanje is een ondergrondse fabriek van illegale sigaretten ontdekt, waar arbeiders onder zeer slechte omstandigheden aan het werk waren. Volgens de Guardia Civil is het voor het eerst dat er in Europa een ondergrondse sigarettenfabriek is aangetroffen.

In de fabriek werden zo'n 3500 sigaretten per uur gemaakt. Er werden 153.000 pakjes tabak, bijna 18.000 kilo tabaksbalen en ook 20 kilo hasj en 144 kilo marihuana in beslag genomen.

De fabriek bevond zich onder een paardenstal vlakbij de stad Malaga. Daar vormden zeecontainers vier meter onder de grond een ondergrondse bunker waarin een complete productielijn voor sigaretten was gebouwd. Ook stonden er bedden voor de arbeiders.

De Spaanse politie-eenheid nam een camera mee de fabriek in:

Tabak, vloeipapier, hasj en marihuana in ondergrondse fabriek gevonden

De agenten sloten voor de inval de stroomvoorziening af. Zes mannen, die zich in de ondergrondse ruimte bevonden, kregen ernstige ademhalingsproblemen, omdat ook de luchtverversing hierdoor stil kwam te liggen.

Ze werden ternauwernood gered door de politie, die hun hulpgeroep aanvankelijk niet hoorde, omdat de ruimtes geluiddicht waren gemaakt. De mannen waren aan hun lot overgelaten door de gearresteerde leden van de criminele organisatie en werkten "onder zeer gevaarlijke en onhygiënische omstandigheden", aldus de politie.

De Guardia Civil hield een Brit aan, die in zijn eigen land gezocht werd wegens drugshandel. In totaal zijn 20 mensen opgepakt, van wie mensen uit Litouwen en Oekraïne. Ook werden er wapens in beslag genomen.

De internationale operatie was een samenwerking tussen de Spaanse politie, Europol, Britse veiligheidsdiensten en opsporingsdiensten uit Polen en Litouwen.

  • Guardia Civil
    Onder de grond was een complete fabriek gebouwd
  • Guardia Civil
    De arbeiders sliepen ook in de ondergrondse ruimten
  • Guardia Civil
    De politie trof duizenden kilo's tabak in balen aan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl