Larry Tesler
NOS Nieuws

Larry Tesler, uitvinder van copy-paste, overleden

Computerwetenschapper Larry Tesler is op 74-jarige leeftijd overleden. Tesler is een icoon in de IT-wereld, vanwege zijn vele innovaties die de pc voor iedereen makkelijker in het gebruik maakte. De bekendste daarvan zijn de opdrachten 'knippen' (control X), 'plakken' (control V) en 'kopiëren' (control C).

Tesler startte zijn loopbaan in Silicon Valley begin jaren 60, toen het gebruik van computers nog in de kinderschoenen stond. Hij specialiseerde zich in het ontwerpen van technologieën die computers gebruiksvriendelijker maakten.

Voor de commando's 'knippen' en 'plakken', liet hij zich naar verluidt inspireren door de oude manier van teksten bewerken, waarbij stukken tekst werden uitgeknipt en op een andere plek werden gelijmd. Deze commando's werden in 1983 opgenomen in de software van Apple. Ook in Microsoft Windows werden ze ingevoerd.

Xerox, waar Tesler lange tijd werkte, bracht hem een eerbetoon op Twitter:

Tijdens zijn carrière werkte Tesler voor verschillende grote tech-bedrijven, zoals Xerox, Amazon en Yahoo. Ook werkte hij 17 jaar voor Apple, waar oprichter Steve Jobs hem persoonlijk binnenhaalde.

Tijdens de laatste jaren van zijn leven richtte hij een educatief bedrijf op en werkte hij als zelfstandig adviseur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl