ANP

Air France-KLM lijdt zeker 150 tot 200 miljoen euro schade door het nieuwe coronavirus. Die inschatting heeft de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij gemaakt, bleek bij de bekendmaking van de jaarcijfers.

Vanwege het virus is zowel Air France als KLM gestopt met vliegen naar China, waar het virus eind vorig jaar uitbrak. KLM was van plan om halverwege maart weer op China te gaan vliegen, maar maakte vandaag bekend dat dat naar verwachting pas begin april wordt.

Air France-KLM sloot 2019 af met een omzet van 27,2 miljard euro. Dat is 3,7 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst nam wel af, van 420 miljoen naar 290 miljoen euro.

KLM weer winstgevender dan Air France

Zowel KLM als Air France leverde in, maar zoals verwacht presteerde het Nederlandse deel van het bedrijf beter dan het Franse: KLM eindigde 2019 met een operationeel resultaat van 853 miljoen euro, Air France met 280 miljoen.

Oorzaken voor de teruggelopen winst waren onder meer de gestegen brandstofkosten en de malaise in de vrachtsector. KLM bezuinigde, maar was onder andere meer kwijt aan personeelskosten. Zo kwamen er in de zomer nieuwe cao's, waarvan een deel pas tot stand kwam na stakingen. Ook liepen de pensioenkosten op. Volgens KLM-baas Pieter Elbers hebben vernieuwingen en bezuinigingen sinds 2014 hun vruchten afgeworpen.

Air France staat nu pas aan het begin van een dergelijke operatie, maar Elbers sprak zijn vertrouwen uit in zijn Franse collega Anne Rigail. Zij is eind 2019 begonnen met kostenbesparingen en het verbeteren van de winstmarges. De Fransen zeggen vooral te kampen met meer belastingdruk en hogere luchthavenkosten.

STER reclame