Het uitzicht op Takarkori in de Sahara
NOS NieuwsAangepast

Tilapia en meerval 10.000 jaar geleden op het menu bij Sahara-bewoners

Vis, met name meerval en tilapia, stond 10.000 jaar geleden op het menu van de bewoners van de Libische Sahara. Dat schrijven onderzoekers uit Italië en België vandaag in het vaktijdschrift voor biologie Plos One.

Bij opgravingen in de archeologische vindplaats Takarkori, in het zuidwesten van Libië, hebben onderzoekers van de Sapienza Universiteit van Rome duizenden fossiele visgraten gevonden. "In die tijd had de Libische Sahara een heel ander klimaat", vertelt Wim van Neer van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Onder zijn leiding zijn de gevonden dierenresten onderzocht.

Meren en rivieren

Van Neer: "Het was toen veel vochtiger dan vandaag de dag." De Sahara was in die tijd geen woestijn. Het is nu moeilijk voorstelbaar, maar zo'n 5000 jaar voor Christus was hier een gevarieerd landschap met meren, rivieren en savanne-achtige vlaktes.

Volgens Van Neer kwamen in de meren en rivieren vooral meerval en tilapia voor. "Dat is niet verwonderlijk", zegt hij. "Het water in de rivieren was warm en zuurstofarm. De beide vissoorten zijn goed bestand tegen deze extreme omstandigheden." Met name meerval kan goed overleven in zulke omstandigheden, omdat die extra ademhalingsorganen heeft.

Het kamp van de onderzoekers in Takarkori

In totaal vonden de onderzoekers meer dan 17.000 dierlijke resten. Het grootste deel daarvan zijn visresten. Dat de bewoners de vissen als voedsel gebruikten blijkt uit snijsporen en sporen van verbranding die zijn gevonden op de fossielen.

Na deze periode werd het gebied steeds droger, waardoor er steeds minder vis beschikbaar was. Uit de gevonden fossielen blijkt dat inwoners van Takarkori zich toen geleidelijk gingen richten op de jacht, en op het houden van koeien, schapen en geiten.

Opmerkelijk veel fossielen

Dat de Sahara een natte periode heeft gekend wisten wetenschappers al. "Dit is een mooie, degelijke studie", zegt José Joordens van Naturalis. "Er zijn opmerkelijk veel fossielen gevonden door de onderzoekers. Dat toont aan hoe rijk de omgeving toen was in voedselbronnen."

Joordens: "Dit onderzoek bevestigt dat klimaatverandering een zeer bepalende factor is voor menselijke aanwezigheid en levensstijl in dit deel van Afrika."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl