Merel van Dongen
NOS Voetbal

Eindelijk cao voor voetbalsters Spaanse competitie dankzij staking

De staking van de voetbalsters in de Spaanse vrouwencompetitie heeft zijn vruchten afgeworpen. Na maandenlange onderhandelingen is er een akkoord bereikt tussen spelersvakbond AFE en de clubs over een collectieve arbeidsovereenkomst.

Afgelopen oktober gingen de speelsters in staking om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Ze kwamen een wedstrijd niet in actie, omdat de clubs het met de bond niet eens konden worden over een cao.

Oranje-international Merel van Dongen is een van de speelsters die voorop ging in de strijd. "We proberen al maanden om een cao op te zetten", verklaarde de speelster van Real Betis destijds. "Er zijn helemaal geen zekerheden. Geen minimumsalaris, de club kan je ontslaan als je zwanger wordt en minder betalen als je geblesseerd raakt. Dat soort dingen."

Volgens de AFE heeft de staking van de voetbalsters voor een keerpunt in de onderhandelingen gezorgd. "De gesprekken zaten op slot, maar werden daardoor ontgrendeld." De vakbond noemt het akkoord een historisch feit in de Spaanse sportwereld en hoopt dat dit een inspiratie is voor andere vrouwelijke sporters in Spanje.

In de cao staat onder andere dat de speelsters recht hebben op een minimumsalaris van 16.000 euro. De voetbalsters krijgen een 35-urige werkweek en dertig betaalde vakantiedagen per jaar. In geval van een blessure wordt het salaris gewoon doorbetaald.

In Spanje spelen, naast Van Dongen, onder anderen de Nederlandse internationals Sari van Veenendaal (Atlético Madrid), Stefanie van der Gragt en Lieke Martens (FC Barcelona).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl