NOS NieuwsAangepast

Inspectie wil verbod op 15-jarige maaltijdbezorgers

  • Marleen de Rooy

    Politiek verslaggever

  • Marleen de Rooy

    Politiek verslaggever

De Inspectie SZW roept het kabinet op jongeren onder de 16 jaar te verbieden maaltijden te bezorgen. Volgens de Inspectie is zo'n verbod hard nodig, omdat bezorgers op steeds jongere leeftijd worden aangenomen en daarbij in gevaarlijke situaties terechtkomen.

Ze bezorgen vaker op een elektrische fiets maaltijden in plaats van op een scooter. Voor een scooter is een rijbewijs nodig en dat kun je pas halen als je 16 jaar of ouder bent. Bovendien is een 16-jarige duurder dan iemand die jonger is.

Stapeling van werkdruk en gevaar op de weg

De Inspectie heeft 178 restaurants onderzocht en bij 107 daarvan werden overtredingen geconstateerd. Zo kregen bezorgers te weinig betaald, werkten ze te lang of mochten ze op bepaalde tijden helemaal niet werken omdat ze te jong zijn.

De Inspectie vindt dat zorgelijk. "Het is een opeenstapeling van werkdruk, gevaar op de weg, geldhandelingen die de bezorgers moeten verrichten en soms overvallen", zegt een woordvoerder. Hij benadrukt dat er genoeg andere bijbanen zijn die jongeren onder de 16 wel mogen doen en die minder gevaarlijk zijn.

Veilige bijbaantjes niet onmogelijk maken

Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken sluit een verbod niet uit, maar nu wil ze zo ver nog niet gaan: "Veel jongeren willen graag een baantje en als dat op een veilige manier kan, wil ik dat niet onmogelijk maken."

Maar Van Ark spreekt ook van een stevig signaal van de Inspectie dat serieus moet worden genomen, omdat de gevolgen van het op steeds jongere leeftijd inzetten van maaltijdbezorgers ernstig kunnen zijn. Voor de zomer wil ze met een oplossing komen. "Veiligheid mag geen bezuinigingspost zijn van bedrijven", benadrukt ze.

Nu is het zo dat 15-jarige kinderen in weken dat ze naar school gaan niet voor 07.00 uur en na 19.00 uur 's avonds mogen werken, en ook niet meer dan twee uur per dag. Het maximum aantal uren per week is 12. Ook mogen zij alleen 'lichte' arbeid doen. Dat wil zeggen: werkzaamheden die geen gevaar opleveren en niet schadelijk zijn voor de geestelijke of lichamelijke gezondheid. Maar die regels worden dus vaak overtreden.

Het onderzoek van de Inspectie was gericht op restaurants die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij platforms als Thuisbezorgd.nl, Uber Eats en Deliveroo mag je alleen werken als je 16 jaar of ouder bent.

FNV achter verbod

Ook de FNV vindt maaltijden bezorgen te gevaarlijk voor kinderen. De vakbond roept op tot een verbod op het werk voor jongeren van 15. Directe aanleiding voor de oproep was het overlijden van een 15-jarige maaltijdbezorger in Utrecht die vermoedelijk werd aangereden tijdens het oversteken.

Het bedrijf waarvoor de jongen reed, kreeg een boete van 7500 euro, omdat hij na 19.00 uur nog aan het werk was.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland zegt blij te zijn met het voorstel voor het verhogen van de minimumleeftijd voor maaltijdbezorgers. "Wel gaan we graag in overleg met de staatssecretaris en de inspectie over welk werk 15-jarigen nog wel mogen verrichten", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl