Een van de adders die boswachter Kees van Son tegenkwam
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

De adders komen alweer tevoorschijn in Drenthe

De adder is er vroeg bij dit jaar. Normaal komen de slangen pas in de loop van maart weer tevoorschijn, maar in het Balloërveld bij Assen liggen ze nu al te zonnen.

"Ik reed gisteren over het Balloërveld en ik zag iets in mijn ooghoek", zegt boswachter Kees van Son bij RTV Drenthe. "En ik zag daar een hele mooie adder liggen. Hij was nog niet zo heel erg beweeglijk, dus ik kon er mooie foto's van maken."

De naar schatting 300 adders in Noordoost-Drenthe brengen de winter onder de grond door, in konijnenholen of op beschutte plekjes tussen boomwortels. Maar de hoge temperaturen leiden ertoe dat ze alweer naar buiten komen.

Dat gebeurt niet alleen in het Balloërveld. Ook in het Fochterloërveen, op de grens van Drenthe en Friesland, heeft boswachter Marjan Dunning al slangen gezien. "Afgelopen zondag hebben we de zeventien graden aangetikt. Dan is het voor slangen de tijd om uit de winterverblijven te komen. De grond warmt zodanig op dat de slangen weer actief worden", zegt zij. "De tijd van rust is dit jaar wel heel kort geweest."

Adders bijten bij hoge uitzondering van zich af

Adders zijn giftig. "Maar je hoeft niet in paniek te raken", zegt Dunning. "We zijn heel blij dat ze er zijn. Een adder zal alleen in hoge uitzondering van zich afbijten. Bovendien zijn ze nu nog heel traag."

Tegelijkertijd maakt de boswachter zich wel zorgen over de adders die nu actief zijn. "Deze periode is voor de slang wel het zwaarst. Er zijn wel muizen om te eten, maar ander voedsel als kikkers en libellenlarven is er nog niet." Een slang kan twee tot drie weken teren op een enkele muis. Maar dan moet het dier wel genoeg energie hebben om de muis te pakken te krijgen.

Advertentie via Ster.nl