Trekkers al onderweg voor nieuw boerenprotest Den Haag

Boeren protesteren vandaag opnieuw tegen het stikstofbeleid van het kabinet. De organisatie van het protest, Farmers Defence Force (FDF), verwacht zo'n 7500 mensen in Den Haag.

Dinsdagavond kwamen er al wat boeren samen in Den Haag, vanuit het hele land waren al boeren onderweg:

Boeren bij Binnenhof Den Haag: 'het is echt menens'

Bij Rolde in Drenthe zijn dinsdagavond dertig tractoren aan de kant van de weg gezet. Zij reden op de N33, een autoweg waar ze niet op mochten. De politie zegt dat er zowel op autowegen als op snelwegen wordt gehandhaafd, en dat de boeren op weg waren naar de A28. Ze zijn aan de kant gezet en alle bestuurders hebben een bekeuring gekregen. Daarna mochten ze verder rijden over regionale en lokale wegen. Op de A28, bij Hoogeveen, reden ook drie tractoren. De bestuurders daarvan gingen ook op de bon.

De boeren zijn boos over de maatregelen die het kabinet neemt om de stikstofuitstoot te reduceren. Volgens de boeren zijn er andere manieren dan het uitkopen van boerenbedrijven om de stikstofuitstoot terug te dringen.

Donderdag komt het Mesdagfonds-Zuivelfonds namens de boeren met een alternatieve berekening van de stikstofdata van het RIVM. FDF organiseert het protest bewust de dag ervoor, zodat de actie niet afleidt van de cijfers die donderdag gepresenteerd worden.

Niet op het Malieveld

Tijdens eerdere boerenprotesten in oktober en december ontstonden veel files. Het Openbaar Ministerie gaf later toe dat het beter had moeten handhaven. Om discussie over de trekkers te voorkomen heeft Farmers Defence Force een gedragscode opgesteld. Daarin roepen ze deelnemers op om niet met trekkers over de snelweg naar Den Haag te rijden. Een deel van de demonstranten komt met bus of trein naar het protest.

De boeren mogen van Staatsbosbeheer en de gemeente Den Haag niet protesteren op het Malieveld. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer laat weten dat ze geen trekkers willen op het Malieveld omdat de herstelwerkzaamheden nog niet zijn afgerond en er binnenkort allerlei evenementen gepland staan. De demonstratie is daarom op het naastgelegen Koekamp. In de gedragscode vraagt FDF deelnemers zich aan die afspraak te houden.

Vorige week vrijdag kwam het kabinet met de eerste maatregelen om boeren uit te kopen. Daarmee wil het de stikstofneerslag in kwetsbare natuur terugdringen. Het kabinet trekt 350 miljoen euro uit voor de uitkoop van boeren en 172 miljoen om stallen te verduurzamen.

Minister Schouten van Landbouw noemde deze maatregelen uitdrukkelijk niet de oplossing voor het stikstofprobleem, maar een 'eerste stap'. Voor andere sectoren komen volgens de minister ook stikstofmaatregelen.

Vorig jaar kwam het kabinet al met een snelheidsverlaging op snelwegen van 130 naar 100 kilometer per uur om de stikstofuitstoot te reduceren. Die maatregel gaat volgende maand in.

Boeren zijn via het Landbouwcollectief in gesprek met het kabinet over de stikstofmaatregelen. Bij dat collectief zijn 13 boerenbelangenorganisaties aangesloten, waaronder FDF. De gesprekken werden deze maand korte tijd opgeschort na een verklaring van FDF waarin ze stelden dat "vleesbazen, zuivelbobo's als Judas de sector verraden". Na excuses gingen de gesprekken verder.

Eigen plan

Het Landbouwcollectief kwam eerder met een eigen plan om het stikstofprobleem op te lossen. Daarin stonden maatregelen als minder eiwit in het voer van melkvee, de koeien vaker in de wei en mest aanlengen met water. Op die manier zouden er volgens het Landbouwcollectief geen boeren hoeven te worden uitgekocht maar zou de stikstofuitstoot in de sector wel verminderen.

Ondanks gesprekken met het kabinet is er volgens FDF te weinig met dat plan gedaan. Daarom voeren ze nu opnieuw actie. Daarnaast zijn de maatregelen van Schouten volgens de protesterende boeren gebaseerd op verkeerde berekeningen.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de stikstofcrisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl