Saïd Bouharrou, vice-voorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), tijdens de openbare verhoren
NOS Nieuws

Marokkaanse moskeeën geven AIVD gelijk: 'Orthodoxen zetten gelovigen onder druk'

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland onderschrijft de bevindingen van inlichtingendienst AIVD dat een kleine groep jongere, orthodoxe moslims voor problemen zorgt in moskeeën. De andere gelovigen worden door hen onder druk gezet om mee te doen met de 'strenge' koers.

"Er wordt tegen hen gezegd 'je bent geen goede moslim'", zegt vicevoorzitter Saïd Bouharrou. Ook worden de mensen die niet willen meedoen beschuldigd van het zaaien van verdeeldheid onder moslims. Hij ondervond dit zelf na zijn medewerking aan een onderzoek van tv-programma Nieuwsuur.

Bouharrou werd vanmorgen verhoord door de parlementaire onderzoekscommissie die onderzoek doet naar beïnvloeding door onvrije landen van moskeeën en andere islamitische organisaties.

Ongewenst

Hij zei dat de invloeden uit de golfstaten aangepakt moeten worden. De alFitrah-moskee probeert bijvoorbeeld bij andere moskeeën te infiltreren, vertelde Bouharou. "We moeten iets doen om die invloeden kleiner te maken." Hij vindt het "per definitie" ongewenst als mensen uit het buitenland in Nederlandse moskeebesturen zitten.

Bouharrou is geschrokken van de bedreigingen aan het adres van Hajer Harzi, die voor de Tweede Kamercommissie beschreef hoe dreigend het eraan toeging in de Al Houda-moskee in Geleen. Hij vindt de getuigenis van Harzi dapper: "Zulke helden hebben we meer nodig in het land."

Bouharrou legde een verklaring af, waarin hij afstand nam van de buitenlandse invloeden:

Marokkaanse moskeeën: een minderheid veroorzaakt problemen

Volgens Bouharrou zijn er vijftien tot twintig moskeeën die ultra-orthodox zijn en waar de problemen spelen. De stille meerderheid laat niet van zich horen, zei hij. Toch denkt hij dat de moslimgemeenschap door sterker op te treden, zelf het probleem kan oplossen.

"De oplossing zit erin dat zij het openbare debat aangaan." Dat betekent ook op sociale media tegen orthodoxe of extremistische predikers ingaan. De rol van de overheid is beperkt denkt Bouharrou, omdat je al snel op het terrein van de vrijheid van godsdienst komt.

Maar bepaalde verplichtingen tot openbaarheid en transparantie, en het ondersteunen van de "weerbaarheid" van moslims kan helpen, verwacht hij.

Spanning

Vandaag is de vierde dag dat de Tweede Kamercommissie mensen onder ede verhoort. De spanning voor de commissie loopt op. Deze week komen vertegenwoordigers van moskeeën langs die liever niets prijsgeven, zoals de As-Soenah-moskee in Den Haag en de alFitrah-moskee in Utrecht.

Achter de schermen heeft de commissie ook veel informatie over bankgegevens en netwerken opgevraagd. In april moet het eindrapport klaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl