Legendarische United-doelman Gregg overleden

Harry Gregg, voormalig doelman van Manchester United en Noord-Ierland, is zondag op 87-jarige leeftijd in een ziekenhuis overleden.

Gregg was op 6 februari 1958 een van de overlevenden van het vliegtuigongeluk bij München waarbij 23 doden vielen, onder wie acht van zijn ploeggenoten. Hij redde meerdere mensen uit het brandende wrak, onder anderen trainer Matt Busby en de voetballers Bobby Charlton en Jackie Blanchflower.

De 'Held van München' werd vanwege zijn doortastende optreden bij de ramp benoemd tot Lid van de Orde van het Britse Rijk. Zelf relativeerde hij zijn moedige rol en wilde hij vooral als doelman herinnerd worden. "Mijn naam is Harry Gregg, ik woon op Windsor Avenue nummer 46. Ik ben keeper. Op sommige dagen een degelijke, op andere bak ik er niets van", zei hij in 2008.

Harry Gregg, te gast bij een EK-kwalificatieduel van Noord-Ierland in 2010 Pro Shots

Gregg, die dertien dagen na de ramp bij München alweer in een bekerwedstrijd het doel verdedigde, droeg tussen 1957 en 1966 bijna 250 keer het shirt van Manchester United. Later dat jaar kwam hij met Noord-Ierland uit op het WK in Zweden, waar hij - ondanks de concurrentie van de legendarische Lev Jasjin - tot beste keeper werd uitgeroepen.

De 25-voudig international, die toen hij in december 1957 voor 23.500 pond aan Manchester United verkocht werd de duurste doelman ter wereld was, stond ook bij Doncaster Rovers en Stoke City onder de lat.

STER reclame