Wat moet Ajax zonder Hakim Ziyech? Theo Janssen zoekt in Studio Voetbal naar kandidaten voor de rol van spelbepaler bij Ajax en komt uit bij Mohamed Ihattaren van PSV, Steven Berghuis van Feyenoord en Calvin Stengs van AZ. Topspelers van de concurrentie dus.

"Ihattaren lijkt het meest op hem", zegt Janssen. "Die is ook altijd op zoek naar de steekpass en loopt in dezelfde zone. Als ik Ajax was, zou ik het proberen. Berghuis zou ook niet misstaan. Stengs was (tegen FC Twente, red.) een stuk minder. Heel slordig en hij liep zich steeds vast. Hij was zoekende naar zijn vorm."

'Als ik Ajax was, zou ik Ihattaren proberen te halen'

"Berghuis zit nu het meest tegen dat niveau aan", stelt Van Hooijdonk. Maar of het reëel is dat Berghuis van Feyenoord naar Ajax gaat, waagt Van Hooijdonk te betwijfelen. "Denk het niet."

Jeroen Stekelenburg ziet voor Ajax wel een voordeel bij het aantrekken van Berghuis. "Je verliest je beste speler, iemand met status. Met Berghuis haal je ook zo iemand. Iemand met de juiste leeftijd, die het gewicht van de wedstrijd voelt."

Het succes van Advocaat

De man van het moment in de eredivisie is Dick Advocaat. Feyenoord is onder zijn leiding nog ongeslagen in de eredivisie. Zondag wonnen de Rotterdammers met 4-3 bij PEC Zwolle. "Ongelooflijk wat Advocaat aan het doen is", zegt Van Hooijdonk.

'Ongelooflijk wat Advocaat aan het doen is'

Aan tafel zit ook Heracles-speler Cyriel Dessers, die Advocaat nog heeft meegemaakt bij FC Utrecht. "Hij is een heel goede people manager", zegt Dessers. "Hij zorgt dat belangrijke spelers zich goed voelen, zoals bij Feyenoord met Berghuis, en hij is altijd eerlijk."

Dessers verwacht uitnodiging Nigeria

Als spits van Heracles is Dessers nu met Bryan Linssen van Vitesse topscorer van de eredivisie. Beiden hebben tot dusver 14 goals gemaakt. De spits met een Belgische vader en een Nigeriaanse moeder staat aan de vooravond van een interlandloopbaan voor Nigeria.

Dessers gaat voor Nigeria: 'Positief gesprek gehad'

Afgelopen week had hij in Londen een gesprek met de Duitse bondscoach van Nigeria, Gernot Rohr. Naar alle waarschijnlijkheid wordt Dessers geselecteerd voor de komende kwalificatiewedstrijden voor de Afrika Cup tegen Sierra Leone in maart. "Het is wachten op de definitieve selectie, maar het gesprek was heel positief", aldus Dessers. "Als alles goed gaat, zien we elkaar terug."

Kijk hieronder naar de vaste rubrieken in Studio Voetbal: Eindsignaal van Frank Heinen, Korte Corner met Marcel van Roosmalen en Eredivisieweekend in vogelvlucht.

STER reclame