Nairo Quintana boekt zijn eerste zege voor Arkéa-Samsic op de Mont Ventoux Getty Images

Nairo Quintana heeft de Ronde van de Provence op z'n palmares bijgeschreven. De Colombiaanse renner van Arkéa-Samsic had zaterdag de macht gegrepen dankzij een fabelachtige beklimming naar de Mont Ventoux en zag zondag zijn leiderstrui in de vierde en laatste rit niet meer in gevaar komen.

De laatste etappe telde net iets meer dan 170 kilometers en voerde het peloton over heuvelachtig terrein naar Aix-en-Provence. Owain Doull, Matthias Brändle, Ian Garrison en Romain Combaud vormden de kopgroep van de dag. De vier konden wegblijven omdat in de eerste achtervolgende groep sprinters ontbraken en de ploeg van Quintana het gat niet hoefde te dichten.

In de sprint klopte Team Ineos-renner Doull uiteindelijk Brändle die rijdt voor de Israëlische ploeg Israel Start-Up Nation. Garrison en Combaud werden nog net voor de meet ingelopen door het peloton. Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma) was de beste Nederlander op de zevende plek.

Mont Ventoux

Quintana legde zaterdag de basis voor zijn overwinning op de flanken van de Mont Ventoux. Hij spurtte op ruim zeven kilometer van de meet weg bij iedereen en reed in vliegende vaart naar boven. Na afloop bleek hij zelfs sneller dan enig ander ooit omhoog te zijn gereden.

De Colombiaanse renner finishte uiteindelijk met bijna anderhalve minuut voorsprong op de eerste achtervolger, de Kazach Aleksei Loetsenko. In het eindklassement hield Quintana ruim een minuut (1.04) over op nummer twee Aleksandr Vlasov, de winnaar van de tweede etappe.

Wilco Kelderman besloot de Ronde van de Provence als vijfde, op ruim twee minuten.

STER reclame