NOS SchaatsenAangepast

Goud en zilver voor Van Ruijven en Van Kerkhof op 500 meter in Dordrecht

Goud en zilver voor Van Ruijven en Van Kerkhof op 500 meter in Dordrecht

Nederlands shorttracksucces op de 500 meter in Dordrecht. Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof hebben respectievelijk goud en zilver veroverd bij de wereldbekerfinale.

Het is voor Van Ruijven, regerend wereldkampioene op de korte afstand, de tweede gouden wereldbekermedaille op de 500 meter. Vorig seizoen was ze ook de beste in Calgary. Van Kerkhof pakte op deze afstand haar derde zilveren plak van dit wereldbekerseizoen.

Twee herstarts

De finale kende twee herstarts, omdat er tweemaal een valpartij was in de eerste bocht, waarvan de tweede er een van Van Ruijven was. Bij een valpartij in de eerste bocht na de start luidt de regel dat de race opnieuw moet beginnen.

Na voor de derde keer te zijn afgeschoten pakte, het Nederlandse duo direct de eerste plaatsen, met Van Ruijven als nummer één.

Bekijk de reacties van Van Ruijven en Van Kerkhof na de race:

Van Ruijven en Van Kerkhof even blij: 'Zo leuk om het samen te vieren'

Niemand kon het Nederlandse treintje bedreigen. Achter Van Kerkhof, die op de Spelen van Pyeongchang zilver pakte op de 500 meter, vielen in de laatste bocht ook nog de twee overgebleven concurrenten, waardoor Van Ruijven en Van Kerkhof in Dordrecht samen over de streep kwamen.

'Verstand op nul'

"Het is zo mooi om te winnen en als ik zie dat jij tweede wordt, maakt me dat zo blij", zei Van Ruijven direct na race tegen Van Kerkhof. Die verklaarde op haar beurt supertrots te zijn op Van Ruijven. "Ik ben blij dat ik zilver heb, het was echt chaos in die rit", aldus Van Kerkhof, daarmee doelende op de herstarts.

"Dat gaat aan je vreten, maar iedereen heeft er last van. Daarna is het verstand op nul", zei een dolblije Van Ruijven.

Lara van Ruijven, met op de achtergrond onscherp Yara van Kerkhof in haar kielzog

Het duo pakte beide startbewijzen in de eerste heat van de halve eindstrijd. Van Ruijven dook daarin bij de start direct naar de eerste positie, gevolgd door Van Kerkhof. Eerder haalden zij de halve finales door een eerste (Van Ruijven) en tweede (Van Kerkhof) plaats in de kwartfinales.

Valpartij kost Schulting finaleplaats

Suzanne Schulting wilde maar wat graag voor eigen publiek de 1.000 meter bij de wereldbekerfinale in Dordrecht veroveren, maar kan die wens uit het hoofd zetten. Een valpartij in de halve eindstrijd kostte haar een finaleplaats. Later werd ze eerste in de B-finale.

De 22-jarige shorttrackster, die zaterdag op spectaculaire wijze de 1.500 meter won, had dit seizoen al twee World Cups op de kilometer gewonnen en was vooraf al verzekerd van de zege in het eindklassement.

Bekijk de valpartij van Schulting:

Valpartij in halve eindstrijd kost Schulting finaleplaats 1.000 meter

"Dit is superfrustrerend", was de eerste reactie van Schulting. "Het is denk ik mijn eerste B-finale sinds de Olympische Spelen (van 2018, red.). Dat is gewoon een klap en echt klote."

Desondanks bleef Schulting "verrassend rustig". "Ik kan hier wel heisa en stennis maken, maar dat heeft niet zoveel zin. Ik heb het zelf gewoon verkloot. Heb een slechte rit gereden, reed niet met ballen. Dan ga je niet door naar een finale, laat dat een heel wijze les zijn."

Bekijk de reactie van Suzanne Schulting:

Schulting mist A-finale: 'Dit is superfrustrerend, een heel wijze les'

Ook Rianne de Vries, die een heat later op het ijs verscheen, kon eremetaal vergeten. In de halve finales werd ze vierde, waardoor de B-finale voor haar restte. Daarin eindigde De Vries als derde.

De Vries werd in de kwartfinale tweede in haar heat. Schulting drong met een zege in de kwartfinale door tot de halve eindstrijd. De Vries Georgie Dalrymple reed moedig en ging er meteen vanaf de start vol in, maar werd toch uitgeschakeld.

Velzeboer strandt snel

Xandra Velzeboer, die begin februari op de 500 meter de wereldtitel bij de junioren had veroverd, drong niet door tot de halve eindstrijd op de korte afstand. Zij kende in de kwartfinale een slechte start en was daardoor kansloos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl