NOS Nieuws

Wekdienst 16/2: storm Dennis bereikt Nederland en post uit de 17e eeuw

Goedemorgen! Vandaag krijgt Nederland te maken met storm Dennis, vooral aan de kust zal het hard waaien. En wat staat er in honderden ongeopende brieven uit de 17e eeuw? Vandaag krijgen we het antwoord.

Het weer: storm Dennis bereikt Nederland vandaag. In het hele land geldt code geel vanwege zware windstoten. Verder is het bewolkt en valt er regen. Ook overdag blijft het regenen. Met 13 tot 17 graden is het erg zacht. Het kan de eerste lentedag van het jaar worden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De quarantaine van zeventien Nederlanders die zijn geëvacueerd uit de Chinese stad Wuhan wordt beëindigd. Ze hebben dan veertien dagen in afzondering gezeten, de meesten deden dat thuis.
  • Een week na Ciara staat er een nieuwe storm voor de deur: de minder heftige storm Dennis. Vooral in de ochtend krijgen we ermee te maken. "Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden", waarschuwt het KNMI.
  • Wat zit er in de kist van postmeester Simon? Beeld en Geluid Den Haag heeft de kist in bezit, er zitten 2600 nooit bezorgde brieven in, geschreven in de 17e eeuw door alle lagen van de bevolking. Wetenschappers hebben de brieven gelezen en presenteren vandaag hun bevindingen.

Wat heb je gemist?

Na de Verenigde Staten gaan ook Canada en Hongkong passagiers van het cruiseschip Diamond Princess ophalen. Het schip ligt in quarantaine in de haven van de Japanse stad Yokohama vanwege het coronavirus.

Aan boord zijn 3700 passagiers, onder wie vijf Nederlanders. 355 van de passagiers zijn besmet met het virus. De Canadese regering zegt dat alleen passagiers worden opgehaald die het virus niet hebben. Wie wel besmet is moet in Japan behandeld worden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

PEC Zwolle heeft de finale van de eDivisie gewonnen, de eredivisie van de voetbalgame FIFA 20. De nieuwe landskampioenen winnen ook 25.000 euro prijzengeld. De Zwollenaren versloegen Ajax na een bloedstollend duel.

Het toernooi werd gevolgd door zo'n 2000 mensen in de Amsterdamse concertzaal AFAS Live. Online keken ook nog eens ruim 18.000 mensen.

We spraken de profgamers van Ajax en PEC Zwolle in aanloop naar de finale:

'Het is best hard werken. Je moet er veel tijd in steken en veel trainen'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl