NOS Schaatsen

Kramer, De Vries en Bosker pakken achtervolgingsgoud in wereldrecord

Kramer, De Vries en Bosker pakken WK-goud in wereldrecord

Sven Kramer, Douwe de Vries en Marcel Bosker hebben in een wereldrecord het goud veroverd op de ploegenachtervolging bij de WK afstanden in Salt Lake City.

Het Nederlandse trio reed 3.34,67 en was daarmee 93 honderdsten sneller dan in 2013, toen Kramer met Jan Blokhuijsen en Koen Verweij de mondiale toptijd op 3.35,60 zette.

Bosker vervangt Roest

Aanvankelijk zou niet Bosker, maar Patrick Roest de achtervolging rijden, maar hij werd door bondscoach Jan Coopmans aan de kant gehouden.

Roest kent een teleurstellend toernooi met een diskwalificatie op de vijf kilometer en een achtste plaats op de tien kilometer. Hijzelf had graag gereden, aangezien Roest dit WK nog met lege handen staat. Zondag rijdt hij wel nog de 1.500 meter.

ProShots
Roest, uitgeteld na zijn vijf kilometer afgelopen donderdag

Een rit na het Nederlandse wereldrecord reed Japan een tijdje onder het schema van de Kramer, De Vries en Bosker, maar na acht ronden moesten Seitaro Ichinohe, Shane Williamson en Riku Tsuchiya 1,73 seconde toegeven op het Oranje-trio. De Japanners pakten wel het zilver, voor Rusland.

Bekijk hier de reactie van Bosker, Kramer en De Vries:

Kramer: 'Onze kracht is dat het eigenlijk niet uitmaakt wie we opstellen'

Slechts één keer ging het goud op de ploegenachtervolging, sinds 2005 een WK-onderdeel, niet naar Nederland. In 2011 pakten de Verenigde Staten de titel. In dat jaar ontbrak Sven Kramer het hele seizoen met een bovenbeenblessure. Oranje pakte destijds het brons.

Voor Kramer is de titel in Salt Lake zijn achtste gouden plak op de achtervolging, voor De Vries zijn vijfde gouden medaille en voor Bosker de tweede.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl