NOS Schaatsen

Leerdam bezorgt Nederland op 1.000 meter eerste individuele WK-titel

Leerdam in vierde tijd ooit naar wereldtitel op 1.000 meter

Schaatsster Jutta Leerdam heeft Nederland de eerste individuele wereldtitel bezorgd bij de WK afstanden in Salt Lake City. Leerdam won de 1.000 meter in 1.11,84. Daarmee was ze maar 23 honderdsten langzamer dan het wereldrecord dat Brittany Bowe een jaar geleden op 1.11,61 had gezet.

Haar tijd, de vierde tijd ooit gereden, was wel goed voor een Nederlands record, dat ze overneemt van olympisch kampioene Jorien ter Mors. De tweede plaats was voor Olga Fatkoelina, het brons ging naar Miho Takagi.

"Ik kan het nog niet geloven, het is ongelofelijk hard", stamelde Leerdam. "Wereldkampioen... ik besef het nog niet. Ik wist dat ik aan het groeien was, maar ik ben nu op 21-jarige leeftijd al wereldkampioen. Dat had ik niet verwacht."

Bekijk hieronder de reactie en de huldiging van Leerdam in de carrousel:

Leerdam (21) pakte eerder dit seizoen al de Europese titel op de kilometer, een vierde plaats in Minsk was haar beste resultaat in de wereldbeker. De titel op de 1.000 meter is haar eerste individuele WK-goud, die medaille won ze dit jaar en vorig jaar al wel op de teamsprint.

Ireen Wüst eindigde als vierde, drie tienden achter Takagi. Letitia de Jong kwam na enkele misslagen bij de start tot een persoonlijk record. Haar 1.12,99 was goed voor de negende plek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl