Nairo Quintana boekt zijn eerste zege voor Arkéa-Samsic op de Mont Ventoux Getty Images

Nairo Quintana heeft de macht gegrepen in de Ronde van de Provence. De Colombiaanse klimmer, die deze winter de overstap maakte van Movistar naar het Franse Arkéa-Samsic, declasseerde zijn concurrenten op de moordende flanken van de Mont Ventoux.

De korte maar hevige koninginnenrit van de vierdaagse ronde in het zuiden van Frankrijk telde slechts 140 kilometer, maar werd wel beslist op een van de zwaarste beklimmingen in het profwielrennen.

Helemaal naar de top van de kale berg hoefden de renners zo vroeg in het seizoen nog niet, maar de 14,6 kilometer met een gemiddelde stijging van 7,6 procent naar Chalet Reynard zou zeker voor vuurwerk zorgen.

Colombiaans vuurwerk

Dat vuurwerk kwam uit Colombia. Nadat Rémi Cavagna als laatste vluchter was ingerekend voerden de ploeggenoten van Quintana het tempo op en op ruim 7 kilometer voor de finish ging de kopman er als een pijl vandoor.

Sepp Kuss van Jumbo-Visma probeerde mee te springen, maar ook de Amerikaan moest snel passen en viel terug in een kleine groep met Wilco Kelderman en klassementsleider Aleksandr Vlasov.

Vlasov, de winnaar van de tweede etappe, vocht voor wat hij waard was en sprong nog naar zijn ploeggenoot Aleksej Loetsenko en de Brit Hugh Carthy (EF Education First) toe. Ook met z'n drieën kwam hij geen meter dichter bij de ontketende Quintana.

Na afloop bleek dat Quintana de klim vanuit Saint-Estève naar Chalet Reynard (8,8 kilometer met een gemiddelde stijging van 9,8 procent) zelfs sneller had afgelegd dan Marco Pantani in 1994, de snelste tijd ooit in koers gemeten op dat traject.

Daarbij moet aangetekend wel worden dat de meeste beklimmingen gedaan werden na een zwaardere aanloop in zwaardere rondes zoals de Tour de France en dat de renners in de meeste beklimmingen nog 6,1 kilometer met een stijging van gemiddeld 7,4 procent naar de top van de Mont Ventoux moesten afleggen.

Een uitzondering is de Tour van 2016. In die befaamde etappe, waarbij Chris Froome na een valpartij een gedeelte te voet aflegde, lag de finish wel bij Chalet Reynard. Bauke Mollema klokte die dag de snelste tijd op de flanken van de Ventoux, al ging de ritzege naar Thomas De Gendt.

Kelderman van twee naar vijf

Op 1.28 minuten van winnaar Quintana kwam Loetsenko als tweede over de streep, voor Carthy en Vlasov.

Kelderman eindigde als zevende op 2.09 in een groepje met onder meer Kuss en Thibaut Pinot en zakte in het klassement van de tweede naar de vijfde plaats.

In de slotrit van zondag verdedigt Quintana een comfortabele voorsprong van 1.04 minuten op Vlasov.

Klein historie, grote namen

De vierdaagse wielerkoers in het zuiden van Frankrijk is pas toe aan zijn vijfde editie, maar heeft met Thomas Voeckler, Rohan Dennis en Gorka Izagirre al mooie namen op de erelijst.

Dit jaar behoort de Ronde van de Provence bovendien tot de UCI ProSeries, de opvolger van de UCI World Tour.

STER reclame