NOS Nieuws

Ruim 700 Nederlandse Suzuki's en Jeeps hebben 'sjoemelsoftware'

In Nederland moeten 306 Suzuki Vitara's en 403 Jeep Grand Cherokee's binnenkort terug naar de garage voor nieuwe software. Dat bevestigt de RDW, de rijksorganisatie die belast is met het testen en toelaten van voertuigen, na een bericht van BNR Nieuwsradio.

De twee modellen stoten veel meer stikstof uit dan de fabrikant opgeeft, bleek uit jarenlang onderzoek van de RDW. Vorige maand werd vastgesteld dat er sjoemelsoftware is gebruikt om de uitstoot te verhullen. Minister Van Veldhoven van Milieu noemde de software ongeoorloofd en sloot strafrechtelijke vervolging van de bedrijven niet uit.

Nog geen oplossing

Eigenaren van de 'sjoemelauto's' hebben nog geen bericht gekregen van de RDW, zegt een woordvoerder tegen de NOS. "Dat heeft ook nog geen nut, want er is nog geen oplossing gevonden."

De twee autofabrikanten hebben namelijk nog geen software-update beschikbaar. Zodra die er is, moet de RDW de software eerst goedkeuren, waarna de ruim 700 Nederlandse autobezitters een terugroepbericht krijgen. Suzuki heeft eerder gezegd in februari met een oplossing te komen.

De auto's mogen gewoon op de weg blijven zolang er geen passend alternatief is. Als een oplossing uitblijft, kan de RDW in het uiterste geval de Europese typegoedkeuring van de modellen intrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl