Politiebaas Haarlemmermeer ontslag aangezegd om grensoverschrijdend gedrag

Een 51-jarige politieman uit Noord-Holland is ontslag aangezegd vanwege grensoverschrijdend gedrag, meldt de politie. Het gaat om de teamleider van de politie in Haarlemmermeer, bevestigt zijn advocaat na berichtgeving van NRC Handelsblad.

Er liep sinds september een onderzoek tegen de man. De politie zegt niet om wat voor grensoverschrijdend gedrag het gaat, maar NRC schrijft dat er een klacht tegen hem is ingediend vanwege seksuele intimidatie en aanranding.

Volgens advocaat Margrete van der Steeg van de agent klopt het daar melding van gemaakt is, maar volgens haar is er niets van gebleken. Het is volgens haar ook niet de reden waarom hem ontslag is aangezegd. Het gaat volgens Van der Steeg om de vraag of de teamleider professioneel heeft gehandeld in zijn relatie met degene die de klacht heeft ingediend. Waar dat precies over gaat, wil ze nu niet zeggen. "Of zijn gedrag professioneel was of niet en in welke mate, daar verschillen de meningen over", zegt ze.

Ontslagprocedure loopt

Tegen de man is geen strafrechtelijk onderzoek ingesteld en hij kan nog tegen zijn ontslag in beroep. Volgens zijn advocaat loopt de ontslagprocedure nu.

De klacht is ingediend door een 39-jarige vrouw. Zij werkte sinds maart onder leiding van de teamchef. Daarvoor was zij actief in Den Haag, waar ze volgens NRC werd weggepest omdat ze misstanden aan de kaak stelde. Vier Haagse agenten zouden na haar meldingen zijn gestraft.

Veilige werkomgeving

De teamleider, die ook bij de Haagse politie heeft gewerkt, bood haar een veilige werkomgeving. Daarna zou hij haar hebben seksueel hebben geïntimideerd, zo schrijft NRC.

Pijnlijk aan de affaire is dat de teamleider lid is van een denktank die de politieorganisatie diverser moet maken, schrijft NRC. De politie slaagt er maar niet in een representatieve afspiegeling van de samenleving te zijn.

De klokkenluider mag sinds oktober haar werk niet meer doen. Er loopt een intern disciplinair en strafrechtelijk onderzoek naar haar, omdat zij het ambtsgeheim zou hebben geschonden door haar verhaal te delen met de media. In dat kader loopt er ook een onderzoek naar een 45-jarige collega van haar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl