Opgepakte immigranten in de staat Mississippi, augustus 2019
NOS Nieuws

VS zet zwaarbewapende grenspolitie in om illegalen op te pakken

De Amerikaanse president Trump zet elitetroepen van de grenspolitie in om harder op te treden tegen illegale migranten die in zogeheten sanctuary cities zitten. Die steden weigeren mee te werken aan het strenge immigratiebeleid. Zwaarbewapende agenten, vergelijkbaar met de bekende SWAT-teams, worden nu naar die steden gestuurd om de lokale politie daar bij te staan.

De eenheden van de Border Patrol Tactical Unit (BORTAC) hebben een soort training gekregen die de elitetroepen van het leger ook moeten ondergaan, hebben geleerd om met een scherpschuttersgeweer te schieten en dragen uitgebreidere uitrusting zoals flitsgranaten. Normaal gesproken worden de agenten ingezet als er een hoog risico geldt, zoals bij operaties rond criminelen met een uitgebreid strafblad.

Ook moeten ze regelmatig in grensgebieden invallen doen in woningen die gebruikt worden bij smokkeloperaties. Nu gaan ze in steden als New York, Chicago en San Francisco agenten bijstaan bij alledaagse arrestaties.

De eenheden krijgen niet meer bevoegdheden dan normale medewerkers. Ze mogen bijvoorbeeld geen deuren inslaan om mensen te kunnen arresteren. Wel verwacht de immigratiedienst dat hun uitrusting een afschrikkende werking zal hebben.

De immigratiedienst probeert normaal gesproken veroordeelde illegalen op te sporen of mensen die de immigratiewet hebben overtreden. Regelmatig gebeurt het dat familie en vrienden ook slachtoffer worden van het sleepnet van de dienst. Mogelijk gaat dat nu vaker gebeuren, schrijft The New York Times.

In de VS wordt BORTAC geassocieerd met een internationaal conflict begin deze eeuw. Het Cubaanse jongetje Elián González vluchtte met zijn moeder per boot naar Florida. Zij overleefde de tocht niet, waarna zijn vader eiste dat hij werd teruggebracht naar Cuba. Een zwaarbewapende eenheid viel het huis binnen waar het jongetje bij zijn oom was ondergebracht en pakte hem op. Daarvan werd een foto gemaakt die veel commotie veroorzaakte. Door die affaire laaiden de spanningen tussen Cuba en de VS op.

Onderstaande foto werd in april 2000 gemaakt toen González werd weggenomen van zijn oom. Fotograaf Alan Diaz overleed in 2018.

De iconische foto van Elián González

Trump voert een zerotolerancebeleid tegen illegale immigranten. In de VS en daarbuiten is daar veel kritiek op, onder meer omdat gezinnen uit elkaar worden gehaald. De Verenigde Naties vinden dat de VS daarmee de mensenrechten schendt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl