NOS Nieuws

Wekdienst 15/2: files naar de sneeuw en gesprekken over laatste levensfase

Goedemorgen! Het kan vandaag druk zijn op de weg, want in het noorden is de krokusvakantie begonnen. En in Arnhem start een serie huiskamergesprekken over de laatste levensfase.

Veel bewolking en vooral in het noordwesten soms wat regen. Het wordt 11 of 12 graden. De matige tot krachtige wind neemt in de loop van de middag toe.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Arnhem start op initiatief van minister De Jonge van Volksgezondheid een serie huiskamergesprekken over voltooid leven, euthanasiewetgeving en waardig ouder worden.
  • De krokusvakantie is begonnen. De ANWB verwacht lange files naar de wintersportlanden, met name in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk, waar de scholen ook vakantie hebben.
  • En vandaag is de finale van de Nederlandse eDivisie, de speciale competitie die de Eredivisie heeft opgezet voor gamers die FIFA20 spelen. Er wordt 50.000 euro aan prijzengeld verdeeld.
  • In drie landen wordt bekend wie er naar het Eurovisiesongfestival in Rotterdam wordt afgevaardigd. Het gaat om Noorwegen, Litouwen en Armenië.

Wat heb je gemist?

De explosieve stof die de afgelopen dagen in de verstuurde bombrieven werd aangetroffen, zat telkens in een papieren zakje met een Delft-printje. Dat zegt de recherchechef van de Amsterdamse politie in de Telegraaf. De papieren zakjes zijn te koop in souvenirwinkels en zijn het voornaamste aanknopingspunt in het onderzoek, schrijft de krant.

Afgelopen dagen werden meerdere bombrieven bij bedrijven gevonden. In Amsterdam en Kerkrade gingen die ook af. Niemand raakte gewond. De bombrieven zijn het werk van een afperser die een bedrag in bitcoins eist.

De bombrief

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Garnalenvissers hebben de afgelopen jaren veel meer gevist in beschermde natuurgebieden dan volgens hun vergunning mocht. In de Waddenzee en de Noordzeekustzone mochten ze maximaal 130.000 uur vissen, maar dat werden er in 2017 en 2018 meer dan 200.000, blijkt uit documenten die in handen zijn van de NOS.

Volgens betrokkenen werken er bij toezichthouder NVWA veel te weinig mensen om goed te kunnen controleren. Minister Schouten erkent dat er veel te veel is gevist de afgelopen jaren. Ze zegt dat het ministerie daar te laat achter kwam en nu geen boetes meer kan uitdelen. Schouten wil de overtredingen vanaf dit jaar wel aanpakken.

Controle op de afspraken schieten tekort, zeggen zowel natuurbeschermers als de overheid:

'Waar op garnalen wordt gevist, kan een beginnende mosselbank niet groeien'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl