Samenvatting ploegenachtervolging: wereldrecord Japan, zilver voor Nederland Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Japanse schaatssters hebben met een wereldrecord hun wereldtitel op de ploegenachtervolging geprolongeerd. Nana Takagi, Ayano Sato en Miho Takagi legden de zes ronden bij de WK afstanden in Salt Lake City af in 2.50,76 en snoepten daarmee 0,11 seconde van hun oude recordtijd af.

Ireen Wüst, Melissa Wijfje en Antoinette de Jong moesten net als vorig jaar genoegen nemen met het zilver. Het Nederlandse trio kwam 1,87 seconde tekort voor een zesde wereldtitel op de ploegenachtervolging. De Oranjevrouwen reden met 2.52,65 wel een dik Nederlands record.

De Canadese vrouwen (Ivanie Blondin, Valerie Maltais en Isabelle Weidemann) pakten met 2.53,62 het brons.

De Nederlandse ploeg hield een gemengd gevoel over aan de zilveren medaille. "We hebben alles eruit gehaald, maar het kan nog beter", zei Antoinette de Jong.

Bekijk hier de reactie van De Jong, Wüst en Wijfje:

Wüst na zilver op ploegenachtervolging: 'Het blijft passen en meten bij ons'

Verliezen van regerend olympisch kampioen Japan is geen schande, weet Wüst. "Ze laten keer op keer zien dat ze heel goed zijn. Ik denk wel dat we van ze kunnen winnen, al is het gat heel groot."

"En zij trainen altijd met elkaar, bij ons is het altijd een beetje passen en meten", vervolgt Wüst. "We hebben hier bijvoorbeeld geen snelheidstraining kunnen doen."

De vraag is of Wüst, die al zo veel gouden plakken heeft gewonnen door de jaren heen, voldoening haalt uit zilver. "Dat is lastig, we hebben een heel mooie zilveren medaille, maar die hadden we vorig jaar ook en we willen goud."

Uitslag ploegenachtervolging (v) World Cup Salt Lake City

STER reclame