Knegt bekroont rentree met plaats in halve finales mannenrelay Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Onder ovationeel applaus heeft Sjinkie Knegt bij de wereldbekerfinale in Dordrecht zijn rentree gemaakt in het wedstrijdcircuit. Met de aflossingsploeg wist de Fries zich op basis van tijd te plaatsen voor de halve finales die zaterdag worden verreden.

De 30-jarige shorttracker reed samen met Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Sven Roes naar de derde plaats in de tweede heat, achter Zuid-Korea en Canada. De nummers één en twee van elke kwartfinale - in totaal waren er drie races - plaatsten zich rechtstreeks voor de halve finales. Daarnaast waren er nog twee tickets beschikbaar voor de twee snelsten van de verliezers.

Mislukte wissel

Dankzij die laatste mogelijkheid plaatste Nederland zich. Het Oranje-kwartet reed de 5.000 meter in 6.47,143. België slaagde er eveneens in op basis van tijd toegang te krijgen tot de halve finales.

"Het was een zware rit, maar het ging op zich best aardig", was de eerste reactie van Knegt na de race. "De eerste paar rondjes voelden helemaal niet goed hoor, maar dat terzijde. Ik wilde gewoon genieten en zo hard mogelijk schaatsen, dat heb ik gedaan."

Bekijk hieronder de reactie van Knegt na zijn eerste race in 400 dagen:

Knegt na rentree: 'Ik wilde gewoon genieten en zo hard mogelijk schaatsen'

Breeuwsma pakte direct na de start de leiding, maar op vijftien rondes voor het einde belandde Nederland op plaats drie. De wissel tussen Knegt en Breeuwsma mislukte vervolgens, waardoor het gat met Zuid-Korea en Canada te groot werd.

"Er was een kleine miscommunicatie, waardoor we een vreemde misser maakten", verklaarde Knegt. "Maar ik wist hoe hard wij ervoor hadden gereden, dan lijkt het me sterk dat ze een rit later nog aan die tijd komen. Dus we waren gewoon door."

In het teken van Knegt

De race stond vooral in het teken van de terugkeer van Knegt, die vandaag precies vierhonderd dagen geleden ernstige brandwonden opliep bij het aansteken van de houtkachel in zijn huis en na een lang verblijf in het ziekenhuis en een intensief revalidatietraject begin dit seizoen de trainingen mocht hervatten.

"Zo'n dag duurt dan echt heel lang", aldus Knegt. "Dat vind ik zelf niet fijn, maar het hoort erbij. Ik was 's ochtends in de hal, waarna ik terug ging naar het hotel. Toen ik weer hier kwam, was de familie er ook. Dat is wel even anders."

Bekijk hieronder hoe Knegt onder ovationeel applaus het ijs in Dordrecht betrad:

Onder applaus van het publiek in Dordrecht maakt Knegt rentree op ijs Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De 'Schicht uit Bantega' komt dit weekend verder individueel in actie op de 1.500 meter (zaterdag) en de 1.000 meter (zondag). En hij kan door bondscoach Jeroen Otter ook zaterdag weer worden opgesteld in de mannenrelay en de mixed relay.

"Individueel racen geeft toch een andere spanning, dus ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan. Maar ik heb er zeker ontzettend veel zin in."

De reactie van bondscoach Otter over de terugkeer van Knegt in het wedstrijdcircuit:

Otter: 'Je ziet hoe beladen de terugkeer is, heel het stadion op zijn kop'

STER reclame