De Zeeuwse commissaris van de koning Polman (links) en burgemeester Van den Tillaar van Vlissingen ANP

Het kabinet heeft achter de rug van de Zeeuwse politiek om gezocht naar alternatieven voor Vlissingen als locatie voor de marinierskazerne, zeggen Zeeuwse politici in een reactie op het kabinetsbesluit om de kazerne naar Nieuw-Milligen te verhuizen. De Zeeuwse commissaris van de koning en de burgemeester van Vlissingen wezen op een persconferentie met de beschuldigende vinger naar Den Haag: "Tegen ons is dit altijd ontkend. Het vertrouwen is ernstig geschaad".

Commissaris Polman en burgemeester Van den Tillaar spreken van onbehoorlijk bestuur: " Zo ga je niet om met mensen en overheden."

"We hebben voortdurend gevraagd aan Defensie of er naar een andere locatie gekeken werd, ook op de vrouw af aan de staatssecretaris. Dat is ontkend", zegt Polman.

Er moet veel gebeuren om het vertrouwen te herstellen, zeggen de Zeeuwse bestuurders:

Burgemeester Vlissingen: 'Ik ben teleurgesteld en aangeslagen'

Het kabinet zei eerder vandaag met een speciale gezant te komen die met de provincie gaat kijken naar een "gerechtvaardigde compensatie". Volgens burgemeester Van den Tillaar zal er de komende tijd "stevig gesproken worden" over die compensatie: "Voor de directe kosten die we mislopen en de structurele imagoschade."

Commissaris Polman noemt geen bedrag, maar voegt eraan toe dat de imagoschade voor Zeeland "onbetaalbaar" is. Staatssecretaris Visser erkent dat er fouten zijn gemaakt en snapt dat de Zeeuwen boos zijn: "Dit proces is niet helemaal goed verlopen, zeg ik met understatement. Dat moet beter en dat willen we samen met Zeeland doen."

Achtergrond

Vandaag werd door het kabinet bekendgemaakt dat de nieuwe kazerne definitief niet van Doorn naar Vlissingen verhuist. Bij een verhuizing werd gevreesd dat veel mariniers ontslag zouden nemen. Veel van hen zouden graag dichter bij huis willen werken. Mede daarom is er nu gekozen voor Nieuw Milligen als locatie voor de nieuwe kazerne.

In 2012 kondigde het kabinet aan dat de kazerne in Doorn dicht zou gaan en dat die naar Vlissingen zou verhuizen. Voor die locatie werd gekozen, omdat Zeeland door de ligging bij zee een perfecte plek zou zijn voor mariniers die moeten werken op de grens van land en water. De verhuizing werd vanwege de bezwaren al vier keer uitgesteld en is nu dus definitief van de baan.

STER reclame