NOS Nieuws

Bruins neemt dagvaarding voor gratis anticonceptie in ontvangst

Minister Bruins voor Medische Zorg heeft vandaag een dagvaarding in ontvangst genomen, met daarin de eis anticonceptie voor iedereen gratis beschikbaar te maken.

Naast initiatiefnemers Bureau Clara Wichmann, dat zich inzet voor vrouwenrechten, en burgerbeweging DeGoedeZaak hebben 7000 mede-eisers zich geschaard achter de rechtszaak die tegen de Staat wordt aangespannen.

'Aandacht vragen is goed'

Bruins zegt in een reactie dat anticonceptie in Nederland voldoende toegankelijk is: "Wij hebben veel soorten anticonceptie, die zijn ook breed voorhanden, en ook voor een betrekkelijk gering bedrag."

Maar daar kunnen mensen ook anders over denken, zegt de minister. "Het uitbrengen van een dagvaarding is een teken van aandacht vragen voor een onderwerp en dat lijkt me heel goed."

Bureau Clara Wichmann strijdt al langer voor gratis anticonceptie. Zo startte de beweging vorig jaar nog een petitie om de pil terug te krijgen in het basispakket, nadat die in 2011 door toenmalig gezondheidsminister Klink werd geschrapt.

Meisjes onder de 18 jaar krijgen de pil sindsdien nog wel vergoed vanuit de basisverzekering. Tussen de 18 en 21 jaar is dat ook zo, maar vallen de kosten onder het eigen risico. Vanaf 21 jaar moeten vrouwen zelf betalen of zich aanvullend verzekeren.

50 euro per jaar

Gemiddeld kost de pil vrouwen zo'n 50 euro per jaar. Bureau Clara Wichmann vindt dat oneerlijk, omdat de kosten voor anticonceptie zo bijna altijd op het bordje van vrouwen komen te liggen. Daarnaast kan niet elke vrouw dat bedrag ophoesten. Dat druist volgens de beweging onder meer in tegen het VN-Vrouwenverdrag.

De petitie van het bureau werd vorig jaar bijna 50.000 keer ondertekend, maar toch was er geen Kamermeerderheid voor een voorstel van PvdA'er Lilianne Ploumen om de pil weer in het basispakket te stoppen. Vervolgens werd de dagvaarding opgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl