Giovanni van Bronckhorst in duel met Luis Suárez in de finale van 2010
NOS Voetbal

Hoofdpijndossier dreigt: wat als Feyenoord en Ajax de finale halen?

Een bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord kan in meerdere opzichten een hoofdpijndossier worden voor de KNVB. De kans dat beide topclubs elkaar in de eindstrijd treffen, is inmiddels zeer reëel.

In de halve finales brengt Ajax op 4 maart een bezoek aan FC Utrecht, een dag later neemt Feyenoord het thuis op tegen NAC Breda.

"We moeten met alle scenario's rekening houden, maar gaan nu niet publiekelijk vooruitlopen op één mogelijkheid. Vooral niet gezien de onvoorspelbaarheid soms in het bekertoernooi", houdt de voetbalbond zich op de vlakte. Maar zorgen zijn er natuurlijk wel degelijk, mocht het tot een Klassieker komen in de eindstrijd.

Sinds 2009 zijn supporters van de bezoekende club niet meer welkom bij eredivisieduels tussen Ajax en Feyenoord. En vooralsnog blijft dat zo, liet Feyenoord een paar maanden geleden weten. Vorig seizoen werd zelfs nog een duel tussen jeugdelftallen gestaakt na ongeregeldheden op de tribunes.

In onderstaande slider het programma van Ajax in het meest extreme geval:

  • ANP/NOS
    Kalender Ajax raakt overvol
  • NOS
    Het overzicht van de maand maart
  • NOS
    Het overzicht van de maand april
  • NOS
    Het overzicht van de maand mei

Sindsdien troffen beide clubs elkaar ook meerdere keren in de beker, steeds zonder fans van het bezoekende team op de tribune. In 2010 stonden ze tegenover elkaar in de finale. Toen werd besloten de eindstrijd over twee duels te houden, in Amsterdam en Rotterdam. Met alleen fans van de thuisclub op de tribune.

"Wij vinden het niet chique om nu al over een finale te praten", vervolgt de KNVB.

Om nog verder vooruit te lopen op de zaken: mocht Ajax nog een paar rondjes overleven in de Europa League, dan lijkt het bijna onmogelijk om met óók nog een EK voor de deur extra wedstrijden in te plannen.

Volle kalender

Voor het afgelaste competitieduel FC Utrecht-Ajax is ook nog steeds geen datum gevonden in de kalender, die in rap tempo volstroomt. En mocht zich een gelegenheid aandienen om de wedstrijd in te halen, is de KNVB afhankelijk of de lokale autoriteiten daar wel toestemming voor geven.

De meeste problemen met het speelschema kunnen ontstaan in het blok na de interlands van Oranje tegen de Verenigde Staten (26 maart) en Spanje (29 maart).

In het meest extreme geval speelt Ajax dan elf officiële duels van 5 april tot en met 10 mei. Worden de Amsterdammers zowel in Europees als bekerverband uitgeschakeld, dan blijven er zes wedstrijden staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl