Internazionale-trainer Antonio Conte is het na de derby van Milaan niet eens met een besluit van scheidsrechter Gianluca Manganiello AFP

De Italiaanse voetbalbond FIGC wil dat clubs de mogelijkheid krijgen om tijdens een wedstrijd zogeheten challenges bij de VAR aan te vragen bij scheidsrechtersbeslissingen waar ze twijfels over hebben. De bond heeft aan de FIFA gevraagd of de Serie A mag experimenteren met dit systeem, dat bekend is van hockey en tennis.

De VAR is sinds 2017 al actief in de Serie A, maar er is in Italië geregeld kritiek op het systeem. De FIGC zegt van diverse clubs het verzoek te hebben gekregen om te experimenteren met challenges. De IFAB, de spelregelcommissie van de FIFA, zou moeten bepalen hoe zo'n proef moet verlopen. Over twee weken komt de IFAB in Belfast bijeen voor zijn jaarvergadering.

Het systeem met challenges is in het hockey al jaren in gebruik. In het tennis kan een speler drie challenges per set aanvragen, als hij of zij betwijfelt of de lijnrechter een goed besluit heeft genomen.

NOS-analist Rafael van der Vaart is ook een warm pleitbezorger van een dergelijk systeem, zo liet hij een jaar geleden al weten na het Champions League-duel Ajax-Real Madrid.

Van der Vaart pleit na Ajax-Real Madrid opnieuw voor 'VAR-challenge'

STER reclame